Lammkotletter med palsternacksmos och vårprimörer

Grilla lamm till påsk

Jag går och längtar till helgen. Resande, för lite sömn och för mycket jobb satt sina spår. I helgen ska jag alltså jobba och vila… kanske köra en mental packning också. Vi sticker faktiskt ner till Holland nästa vecka, och det ser jag verkligen fram emot. Inget är planerat mer än att äta och dricka gott och njuta av vackra Amsterdam. Dessutom har vi planerat att leka turister genom att ta en sån där sightseeing-båt och åka runt i kanalerna.

Amsterdam är en underbar stad. Söta små byggnader står inklämda om vartannat mellan kanalerna och människorna är trevliga och hjälpsamma (kanske tack vare allt de röker?). Vi var där för några år sedan för att gå på Sensation White som är ett jättestort party. Alla är klädda i vitt och dansar natten lång.

Chilirub av chilimix från Foglia

Primörer i cider

Vi amatörer livnärde oss på Red Bull och orkade tyvärr inte hela natten – men kul hade vi. Det året vi var där spelade Black Eyed Peas och hela 44.000 personer besökte eventet under de två dagarna. Det ska bli kul att komma tillbaka och se om man tycker att det är lika trevligt den här gången – men det tvivlar jag inte på.

Heta lammkotletter till middag

Här kommer i alla fall ett litet tips på något att laga till helgen – lammkotletter med palsternacksmos och vårprimörer. Kör du inte med Foglias Heta krydda kan du förstås använda dig av chiliflagor eller hackad chili tillsammans med persilja och vitlökspulver. Däremot kan jag lova att den färdiga blandningen är fantastiskt god. Dessutom är den smidigt om man inte vill ha massor av kryddburkar. Har man tillgång till grill blir det absolut godast att grilla lammkotletterna – annars är grillpanna att föredra.

» Här hittar du fler goda lammrecept

Lammkotletter med palsternacksmos och vårprimörer

För: 4 personer

Lammkotletter med palsternacksmos och vårprimörer

Palsternacksmos:

600g palsternacka
1,5 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche (34%)
2 ägg
1 kruka koriander
salt, peppar

Ciderkokta grönsaker:

1 knippe morötter
1 knippe vit sparris
5 dl Kiviks äppelcider med flädersmak
salt

Lammkotletter:

8 lammkotletter
3 msk Foglia Het krydda (alternativt chiliflakes, persilja och vitlökspulver)
2 msk olivolja
salt, peppar

  • Skala och dela palsternackorna till mindre bitar, koka dem sedan mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och mosa palsternackorna med en potatismosare. Vispa ihop grädde, creme fraiche och ägg med en elvisp så att det blir fluffigt (som vispad grädde). Hacka koriander och rör ner det samt salt i palsternacksmoset. Vänd ner vispet och hetta upp snabbt under omrörning.
  • Gnugga sparris och morötter rena och skär bort träiga delen på sparrisen och nästan hela blasten på morötterna. Häll upp cidern i en vid kastrull eller stekpanna och lägg i sparris och morötter. Salta primörerna och koka sedan till vätskan börjar reducerats. Se till att det inte bränner fast.
  • Rör ihop chilimixen med olivolja och låt den stå och svälla ett par minuter. Skölj kotletterna för att få bort eventuellt benflis och låt sedan rinna av. Lägg upp kotletterna på en skärbräda och krydda på båda sidorna. Skeda på chiliröran på ena sidan och stek sedan i grillpanna. Servera eventuellt med gelé.

Rekommenderat vin till: Passitivo Primitivo (3300)

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.