Söt och het chiligryta med ananas och fläskkött

Visst kan man laga en chiligryta med fläskkött!

Sambon här hemma vill absolut ha chili med nötkött. Jag tyckte det vore roligare med fläskkött i chilin. Nu har jag fått honom att ändra sig. Sanningen är att det finns ett knep för att få en chili med fläskkött att bli riktigt bra. Ni som gjort gryta på fläskkött vet säkert att denna typ av kött blir lite ”torrare” än nöt och lamm. Jag har testat flera varianter, och nej, det blev inte lika bra med fläsk – förrän denna gång. Till detta recept på söt och het chiligryta med ananas och fläskkött kan man egentligen ta vilken styckningstedalj som helst. Jag använde karré och bog.

Var sitter karrén?

Karrén sitter upptill och framtill – ungefär på grisens nacke. Denna del kallas just även för grishals eller grisnacke. Visst låter karré lite trevligare? Karrén är en marmorerad bit, vilket innebär att det finns insprängt fett. Personligen är karrén den bit jag gillar allra minst, men då den skärs till bitar – på spett och till grytor, ja då är den helt okej. Just tack vare det insprängda fettet som smälter och gör det saftigt och mindre torrt när det tillagas.

Vad är bog och picnicbog?

Santa Maria Chipotle Chili PepperFläskbogen sitter nedanför karrén – upptill av grisens framben. Denna del påminner om skinka och tillgas ofta som stek eller skärs till mindre bitar och hamnar i gryta. Det här är en prisvärd detalj som passar bra att både grilla och att skiva tunt till schnitzel. Bogen kan styckas på olika vis och delas vanligtvis upp i de större bitarna bogblad och picnicbog. Bogen är magrare och har inte insprängt fett som karrén.

Bästa grytan med fläskkött

Knepet är att tillsätta fett. Eftersom chilin inte behöver tillagas vid hög temperatur, utan snarare ska sjuda länge på lägre temperatur, kan man använda olivolja. Olivolja har lite lägre kokpunkt, men ju finare oljan är, ju högre kokpunkt har den. Varmpressad olja klarar också högre temperaturer än kallpressad. Olivolja sägs ju ha flera positiva effekter – so why not?

La RevedereTack vare biten med stekfläsk i receptet får chiligrytan också lite högre fetthalt vilket bara är positivt här. Jag använde rapsgris i alla detaljerna till den här grytan. Om du lagar denna chili i en slökokare, exempelvis Crock Pot eller Nordic Cooker, kör kokaren på högsta temperatur i cirka 6-7 timmar. Se till att köttbitarna är ganska smått skurna så blir chilin mindre torr och slipper röras om lika mycket.

Rött vin till het mat

Under receptet hittar du också ett gott och prisvärt rödvin som tack vare sin bäriga smak och lena tanniner passar utmärkt till en het chiligryta. Rödvin är ju som bekant inte helt matchningsvänligt till hetare anrättningar, men detta vin funkar klockrent.

» Här hittar du fler recept på goda chiligrytor

Söt och het chiligryta med ananas och fläskkött

Söt och het chiligryta med ananas och fläskkött

För: 8 personer

Chili:

5 vitlöksklyftor
2 gula lökar
1,5 kg fläskkött, bog eller karré
200g stekfläsk
3 stänger blekselleri
1 stor morot
1 rökt anchopeppar
3 röda chilifrukter
2 burkar krossade tomater
4 dl vatten
2 burkar ananasringar (á 227g)
1 dl extra virgin olivolja
0,5 dl balsamvinäger
1 msk kumminfrön
2 msk rökt paprikapulver
2 msk malen koriander
salt, peppar, oregano

Chunky koriander-guacamole:

3 avokado
1 kruka färsk koriander
1 lime
1 tomat
1 nypa salt

Tillbehör:

1 burk majs
5 dl gräddfil
1 röd lök
3 dl riven ost
jalapeños

  • Hacka vit och gul lök. Stek i smör till löken blivit glansig, ha sedan över i en stor gryta.
  • Skär fläskkött och stekfläsk till mindre bitar. Bryn lite i taget i en stekpanna, peppra ett varv och lägg sedan över köttet i grytan.
  • Strimla ancho, chili, selleri och morot. Ha ner allt i grytan och slå på krossade tomater och vatten. Slå på juicen från båda burkarna med ananas. Skär ananasskivorna till stora bitar och ha i dem samt ananaskrosset i grytan. Låt allt koka upp. Ha i balsamvinäger samt olja. Krydda ordentligt. Sänk värmen (ca 2 på vredet) och låt puttra i cirka 4-5 timmar. Kolla av grytan innan servering för att se om styrka och sälta är bra. Smaka annars av med mer salt och chilipulver. Verkar köttet torrt, rör i lite mer olivolja. Om du lagar i en slökokare, kör den på högsta temperaturen i cirka 5-6 timmar.
  • Skrapa ur avocadoköttet och blanda med hackad koriander och tomat samt pressad lime. Rör ihop och smaka av med lite salt. Servera tillsammans med små skålar med finhackad rödlök, riven ost, majs, gräddfil samt eventuellt jalapeños om man vill ha mer hetta, och tortillabröd.

Rekommenderat vin till: La Revedere Merlot (2620)

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.