Chili sin Carne

Vegetarisk chili con carne

I dag tänkte jag bjuda på ett gott recept på chili. Men inte vilken chili som helst, utan en vegetarisk chili con carne. Chili con carne betyder chili med kött. När den är utan kött heter den naturligtvis Chili sin Carne. Sin på spanska betyder nämligen utan.

Hur originalreceptet på en chili ska vara kan förstås diskuteras i oändlighet – för alla tycker säkert olika. För egen del är jag uppväxt med ett recept som min mamma höll sig till, och i detta använde man vita bönor i tomatsås.

Pimpa med bönor i olika färger

Jag gör alltid min chili con carne med olika sorters bönor. Dels för att olika bönor smakar olika. Dels för att det blir mycket mer dekorativt och färgglatt. Vita bönor i tomatsås använder jag aldrig eftersom dessa har tillsatt socker, vilket är helt onödigt. Därför tar jag hellre bönor på burk i olika färger och blandar med krossade tomater för sig. krossade tomater mår förstås bra av en nypa socker eftersom det tar bort lite av udden och syrligheten på dem. Dock kan man ha i detta själv och på så vis få den möängd man själv vill. Gillar man inte tomatbitarna tar man passerade tomater eller finkrossade.

Den fina med bönor är att de är mättande och nyttiga då de innehåller fibrer, mineraler och vegetabiliskt protein. Den mest proteinrika av alla bönor är sojabönan, och den räknas för övrigt fullvärdigt protein. Är du riktigt duktig blötlägger du själv dina bönor och kokar dem sedan. Det är både mer ekonomiskt och godare. Dock krävs det lite planering eftersom bönor måste blötläggas upp till ett halvt dygn innan de kokas. Här kan du läsa mer om koktider, blötläggning och info om bönor, linser och ärtor.

Chili sin Carne med ris och potatis

Att laga vegetariskt idag är inte alls svårt. Nu för tiden finns det nämligen många substitut som ska likna kött vid både utseende och struktur. Vill man göra en vegetarisk chili con carne kan man så klart ta linser istället för köttfärs. Eller så gör man som i detta recept och tar quorn färs. Quorn färs görs på svampprotein och är helt vegetariskt. Quorn färsen tar man direkt ut frysen och steker – man behöver alltså inte tina den innan. Gör man det tappar den nämligen sin struktur.

Så vad ska då denna enkla och goda chili heta? Ja antingen kallar vi den för Chili sin Carne, eller helt enkelt Chili con Quorn. Oavsett vilket, blir detta recept en vegetarisk och mätande gryta som är perfekt att servera som vardagsmat. Enligt traditionen äter vi alltid chili med potatis och ris hemma hos oss, men man gör förstås själv som man vill. Prova gärna att överraska familjen med detta recept och se om de märker att den är vegetarisk.

» Fler vegetariska recept hittar du här

Chili sin Carne / Chili Con Quorn

För: 8 personer

Chili sin Carne

2 stora lökar
3 vitlöksklyftor
2 tetror blandade bönor
1 tetra svarta bönor
2 burkar krossade tomater
1 tsk vardera av rökt paprikapulver, torkad oregano
1 msk ancho vardera av chilipulver, chilipulver
salt, peppar
0,5 tsk strösocker (valfritt)
3 dl vatten
1 msk äppelcidervinäger
1 knippe persilja

1 stor påse quorn färs (600g)
1 tsk vardera av spiskummin och grillkrydda
salt, peppar

1. Hacka lök och låt den mjukna i smör på medelvärme i en gryta. Pressa i vitlöken och låt den värmas med löken någon minut.

2. Ha ner sköljda bönor samt krossade tomater, vatten, äppelcidervinäger och kryddor i grytan. Låt allt puttra under lock i 20-30 minuter.

3. Stek den frysta Quorn-färsen hårt med smör och kryddor till den tinat helt och fått yta. Ös över i grytan och servera med potatis och ris.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.