Chili sin Carne med tre sorters bönor och solrosfrön

Chili com Carne utan kött

En chili sin carne är inget knepigare än en chili utan kött. Hemma hos oss innehåller klassisk chili con carne krossade tomater, bönor och köttfärs. Denna chili sin carne med tre sorters bönor och solrosfrön är både vegetarisk och vegansk. I denna gryta använder jag mig av tre olika sorters bönor för att den ska få lite olika färger. Jag har också i solrosfrön för att den ska få lite mer tuggmotstånd, en ytterligare textur samt ännu mer nyttigheter och mättnadskänsla.

Madeleine LandleyVisst kan man lika gärna använda sig av torkade bönor när man gör denna gryta istället för färdigkokta bönor på burk eller tetra. Dock får man då lägga på tiden som bönorna behöver ligga blötlagda, vilket brukar vara ett halvt dygn, och sedan den extra tiden som de behöver kokas för att bli mjuka. Då får man räkna ungefär 1,5 dl torkade bönor per tetra/burk som man ska ersätta. Saknar du ändå ”färsen” i chili sin carnen kan du testa detta recept med vegofärs i.

Enkel chili sin carne

Det är enkelt att göra en chili sin carne – särskilt om du inte använder något köttsubstitut. Beroende på hur het man vill ha sin chili tar man en eller två chilifrukter – eller kanske fler om man vill ha det riktigt hett. Det är också gott att byta ut en av chilifrukterna mot exempelvis chipotle eller inlagd jalapeño. Bönorna kan så klart bytas efter behag om man inte vill ha olika färger eller kanske större bönsorter som exempelvis stora vita bönor. Jag serverar chilin med kokt basmatiris. Det är även gott med bröd till och en klick fraiche.

» Här hittar du fler recept på vegetariska grytor

Chili sin Carne med tre sorters bönor och solrosfrön

Chili sin Carne med tre sorters bönor och solrosfrön

För: 8 personer

1 stor gul lök
1–2 röda chilifrukter
2 vitlöksklyftor
olja
1 dl solrosfrön
2 tetror krossade tomater (à 500g)
3 dl vatten
2 krm rökt paprikapulver
1 tsk malen spiskummin
2 tsk grillkrydda
1 tetra/burk kokta canellinibönor (à 400g)
1 tetra/burk kokta svarta bönor (à 400g)
1 tetra/burk kokta kidneybönor (à 400g)
1 liten burk majs (ca 198g)
salt, peppar
1 knippe persilja

Tillbehör:

ris

  • Hacka gul lök och finhacka vitlök. Hacka chilin.
  • Hetta upp olja i en panna med höga kanter eller i en gryta. Lägg i löken och låt den mjukna. Lägg sedan i chili, vitlök och solrosfrön och låt det stekas ytterligare en minut.
  • Rör i krossade tomater och skölj ur tetrorna med vattnet. Pudra över rökt paprikapulver, malen spiskummin och grillkrydda. Låt allt puttra i 10 minuter.
  • Skölj bönorna genom ett durkslag och slå av vattnet från majsen. Hacka persiljan. Ha ner allt i pannan, salta och peppra och låt det puttra i ytterligare några minuter. Servera med kokt ris.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.