Chili Casserole Pie

Laga ny mat av matresterna

Det har pratas rätt mycket på sistone om att man ska vara klimatsmart. Själv ser jag till att vara matsmart. Vad menar jag med det nu då? Jo, att vara matsmart är att ta tillvara på resterna som blir över och göra något nytt och kul med det. Senast vi bjöd in vännerna på Text Mex-fest och all den goda mat det innebar, fick vi rester över. Istället för att sedan äta resterna som de var fick de här nytt liv och med en helt ny maträtt – paj med chiligryta.

Den berömda tacotallriken, med extra alltChili Casserole Pie

God paj med kött

Den här pajen hittade jag på dagen efter vår Tex-Mex-fest. Eftersom vi lagade i överkant för att slippa hungriga gäster blev det så klart en hel del över. Då var det ett ypperligt sätt att ta det som blev över och stoppa ner i ett pajskal tillsammans.

Det här receptet kan man använda som inspiration, för alla står kanske inte och gryta som sedan ska bli paj – även om det blir larvigt gott. Nej, tanken är att visa hur bra en gryta gör sig i en paj. Vad du än har lagat innan, ha ner det i något smarrigt pajskal och in i ugnen.

Vintips till pajen

Benevolo ShirazHar du nu tid idag att göra denna lovar jag att du inte blir besviken – den är kanongod och perfekt att ha som matlåda imorgon. Å andra sidan sköter sig grytan själv där det står och puttrar, så särskilt mycket tid behövs trots allt inte. Missa heller inte det goda vintipset under receptet som passar riktigt bra till.

Tips när du gör pajdeg:

  • Gör du pajdegen med olja istället för smör blir den lite saftigare.
  • Blandar du i lite bakpulver reser sig degen lite och gör att det inte blir lika kompakt.
  • När du plattat ut degen i skalen, ställ in pajformen 30 minuter i kylen innan den åker in i ugnen. Då hinner den stabilisera sig och sjunker inte ihop i ugnen.
  • Förgrädda skalet i 200° med ett ilagt tillskuret bakplåtspapper med ärtor ovanpå. Tag ut pajskalet efter 10 minuter, tag bort papper och ärtor, grädda ytterligare 5 minuter. Låt svalna innan skalet fylls med innehåll. Färdig pajdeg som man köper behöver inte förgräddas.

Chili Casserole Pie – Paj fylld med Chiligryta

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Chili Casserole Pie

Hot Southern Casserole:
0,5 kg högrev
1 gul lök
1 grön paprika
1 spansk peppar (röd chili)
1 rökt habanero
2 vitlöksklyftor
1 morötter
1 stång selleri
1 burk krossade tomater
1 dl vitt vin
1-2 dl vatten
1 msk oxfond
1 msk råsocker
salt, peppar, oregano, timjan
chilipulver, spiskummin, torkad koriander

Fyllning:
3 ägg
2 dl riven cheddarost

Pajskal:
4 dl vetemjöl
1/2 dl vetegroddar
1 tsk bakpulver
1 dl olja
1,5 dl vatten
salt

1. Ansa bort segt fett från köttet och skär till mindre bitar. Fräs upp smör i en stekpanna och bryn lite av köttet i taget. Ös ner kött och sky vartefter i en gryta eller en slökokare.

2. Skala och grovhacka löken. Kärna ur chilifrukter och paprika och hacka upp. Rosta allt i ugnen i 225° i 20 minuter. Ha ner i gryta eller slökokare.

3. Hacka habanero, vitlök, selleri och morötter och ha ner i grytan. Slå på krossade tomater, vin, vatten, oxfond och rör ner råsocker och kryddor. Rör om, lägg på locket och ställ Crock Poten på högsta temperaturen i 6 timmar. Gör du i gryta på spisen, låt det hela koka upp, sänk sedan till lägsta temperatur och låt det gå i cirka 2-3 timmar.

4. Blanda ihop mjöl, groddar, bakpulver och salt. Slå på olja och vatten vartefter och knåda till en smidig deg. Kavla ut degen och peta ner en inoljad i pajform. Klipp till en passande bit bakplåtspapper och lägg i botten av skalet. Fyll på med ärtor och ställ in formen i kylen i 30 minuter. Värm ugnen till 200°C och förgrädda skalet med ett bakplåtspapper och ärtor. Tag ut efter 10 minuter, tag bort papper och ärtor och grädda ytterligare 5 minuter. Låt svalna innan skalet fylls.

5. Häll av vätskan från chiligrytan och spara till exempelvis en soppa. Rör ihop grytan med ägg. Fyll pajskalet och grädda i 40-50 minuter i 225°. Tag ut och strössla över riven ost, ställ in ytterligare 5-10 minuter eller till osten smält.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.