Chilifrästa räkor med grönsaker och ris

Räkor med chili

Ibland får jag riktiga cravings efter räkor. Tydligen min sambo också. Den här gången blev vi båda väldigt sugna på chilifrästa räkor och på så vis blev denna maträtt till. En sak man måste tänka på med räkor är att de ska tillagas kort och fort. Annars blir de torra och tråkiga. De har också en tendens att krympa ihop till små miniräkor. Och det är ju inte allt för kul.

Enkel vardagsmat

Detta recept på chilifrästa räkor med grönsaker och ris kan man förenkla genom att ta wokgrönsaker istället för färska grönsaker. Ta i så fall en wokmix med morötter och broccoli, och komplettera med purjolök, vitkål och sojabönor. På köpet brukar man ofta få med bambuskott och vattenkastanj, men det passar ändå till. För att få in lite mer protein i det hela – och för att det är himla gott, har jag även i sojabönor. Steker man allt i sesamolja blir det en god och nötig smak på det hela. Har man ingen sesamolja tar man rapsolja. Man kan naturligtvis ha på sesamfrön för att kompensera för den uteblivna smaken.

Jag som älskar ris vill naturligtvis ha jasminris till, men håller man sig till en kost som är snål på snabba kolhydrater kan man byta mot quinoa eller helt enkelt komplettera med mer grönsaker. Den som har tålamodet tar räkor med skal och skalar dem. Jag som är bekväm kör med färdigskalade räkor. Smidigt!

» Här hittar du fler goda recept med räkor

Chilifrästa räkor med grönsaker och ris

För: 4 personer

Chilifrästa räkor med grönsaker och ris

Stekta grönsaker:

3 morötter
1 broccolihuvud (á 250g)
15 cm purjolök eller 1 röd lök
100g vitkål
125g frysta sojabönor (1/2 ask)
salt, peppar, vitlökspulver
stek gärna i sesamolja

Chilifrästa räkor:

400g frysta, skalade räkor
1 dl rapsolja eller chiliolja
1 röd chilifrukt

3 dl jasminris
1/2 tärning grönsaksbuljong

  • Gnugga morötterna rena och skär dem till strimlor. Skär broccolin till mindre träd. Skär bort den träiga delen på broccolistocken och skär till mindre bitar – skala stocken med en potatisskalare om den är träig. Strimla purjolök och vitkål. Tina sojabönorna.
  • Stek morötter och broccoli i olja till de mjuknat – cirka 5 minuter. Ha ner vitkål och purjolök. Stek ytterligare några minuter. Blanda ner sojabönorna. Smaka av med salt, peppar och vitlökspulver.
  • Tina räkorna. Hetta upp rapsolja eller chiliolja. Ha ner räkorna och fräs dem i oljan 1-2 minuter. Ha ner skivad röd chili på slutet.
  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen i vatten med en grönsaksbuljongtärning. Servera med sweet chilisås och rostad lök. Gör du inte egen sweet chilisås, prova med Santa Marias Sweet Chilisås med ingefära.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.