Chiligryta i tryckkokare med innanlår och bönor

Enkel gryta i tryckkokare

På senare tid har jag använt mig lite mer av min tryckkokare än vanligt. Egentligen har jag två tryckkokare. Hemma i stan har jag en tryckkokare som man sätter på spisen. Denna kommer från Demeyere och är på 6 liter. Ute på landet har jag en Crock Pot Express Multicooker. Detta är en slökokare som både kan koka långsamt, sautera och tryckkoka.

Eftersom vi varit mycket på landet på sistone är det Crock Poten jag tryckkokat i. Denna elektriska tryckkokare är verkligen smidig! Den har också kommit väl till pass eftersom jag vid flera tillfällen kommit på ganska sent vad vi ska laga – då måste det gå fort. En tryckkokare snabbar ju upp tillagningstiden rätt rejält och en köttgryta som i normala fall behöver tre timmar blir klar på knappa timman.

Bästa chiligrytan

Crock Pot Express Multicooker med tryckkokareNu senast blev det denna chiligryta i tryckkokare med innanlår och bönor. Sambon och jag hjälptes åt att hacka och skiva allt som skulle ner i grytan. När det väl var klart satte vi oss i soffan för att spela tv-spel… och tyckte det hela hade gått lite väl enkelt. Medan vi spelade lagade sig grytan själv. Den pös lite i början när den släppte ut överflödig luft och sedan blev det knäpptyst i en timme. Det var nästan lite overkligt att det gick så enkelt.

Jag brukar ofta rosta paprika och chili i ugnen till mina chiligrytor. Jag brukar inte heller ha bönorna i grytan utan snarare servera dem till som ett tillbehör. Den här gången gjorde vi det hela lite annorlunda, framför allt med tanke på att vi fick ta av det vi hade hemma. Alltså tog jag paprika på burk, stekte chilin med löken och hade i två tetror med bönor. Efter att ha provat denna variant måste jag ändå säga att denna chiligryta blev en av de bästa jag lagat.

Vad ska man laga av innanlår?

Man kan så klart ta vilket kött man vill. Jag hade en stor bit innanlår på två kilo som jag tog fram ur frysen. Denna delade jag på hälften och använde till två ordentliga storkok. Som bekant gör man (oftast) lövbiff av innanlår från kossan. Alltså innerlåret som sitter baktill på kon. De skivor man köper färdiga i butik är alltså skivat innanlår. Innanlår är ett grovfibrigt kött eftersom det har jobbat hårt. Därför kan det lätt bli segt om det inte skärs på rätt ledd, alltså tvärs över fibrernas riktning, eller om det inte får tillräckligt med tid. Skivorna kan man strimla, och det var precis så jag gjorde till denna chiligryta. I tryckkokare blir köttet riktigt mört, så det här är verkligen ett bra tips om man inte vet vad man ska laga av innanlår. Såvida man inte vill göra rullader så klart.

När det kommer till ölen som ska i kan man ta vilken sort man vill. Jag tog en ljus öl som heter Fagerhult. Denna har stått i vår kyl nu ett tag eftersom vi inte gillade den. Den var helt enkelt lite för rökig för vår smak. I en gryta däremot passar denna rökiga smak perfekt. Jag serverar chiligrytan med med ris, hackad ost, sallad, tunnskivad schalottenlök (som först fått ligga i ett isbad), tortillabröd och grekisk yoghurt.

» Här hittar du fler smidiga recept för tryckkokare

Chiligryta i tryckkokare med innanlår och bönor

Chiligryta i tryckkokare med innanlår och bönor

För: 8 personer

1 kg innanlår av nöt
1 gul lök
3 röda chilifrukter
3 vitlöksklyftor
1 tetra svarta bönor (á 400g)
1 tetra kidneybönor (á 400g)
2 stjälkar blekselleri
1 dl strimlad, inlagd röd paprika (se länk ovan)
1/2 burk öl (á 33 cl)
1 burk krossade tomater (á 400g)
4 dl vatten
0,5 tsk ancho chilipulver
1 msk mörkt muscovadosocker
1 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
1 dutt kanel
salt, peppar
1 msk majsstärkelse + 2 msk kallt vatten

  • Skiva innanlåret – mot fiberriktningen – och skär det till strimlor. Använder du lövbiff strimlar du det vara. Stek lite i taget i smör, med salt och peppar, och ös över i en tryckkokare. Hacka löken och låt den mjukna i smör i stekpannan. När löken mjuknat, ha ner strimlad chili och finhackad vitlök. Ös över i tryckkokaren.
  • Skölj svarta bönor och kidney och ha ner i tryckkokaren. Hacka selleri. Ha ner selleri och paprika i tryckkokaren. Slå på öl, krossade tomater, vatten samt alla kryddor. Blanda allt och kör tryckkokare i 1 timme. (Kör på högsta tryckkokar-läget och du använder en Crock Pot med tryckkokar-funktion.)
  • Rör ut majsstärkelsen i en skvätt kallt vatten och rör sedan ner det i grytan. Låt grytan puttra upp så stärkelsen binder sig med såsen. Servera förslagsvis med ris, hackad ost, sallad (med gurka och tomat), tunnskivad lök, tortillabröd eller annat bröd samt yoghurt.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.