Hemmagjorda, nyttiga snacks
Ja, så var det det här med att koka torkade kikärtor. Jag tycker märkligt nog att det är riktigt kul. Dels för att man kan få tag i annorlunda sorter är de vanliga färdigkokta bönorna som säljs. Men också för att man känner sig duktig och företagsam när man gör något från scratch. Ja, egentligen är det inte det minsta duktigt att hälla bönor i en bunke och slå på vatten, men mina vänner tycker tydligen det…
Sanningen är att det inte är rymdforskning att koka bönor. Det mesta verkar svårt och omständigt innan man provat, men när man väl gjort det – och om man ändå planerar sina måltider i förväg – kan man lika gärna hiva ner lite baljväxter i vatten samtidigt. Jag har experimenterat med olika sätt att koka kikärtor, bönor och linser för att komma fram till vilket sätt som är det bästa. Nedan är mina bästa knep. Observera att detta recept på rostade kikärtor med chili kan göras både med torkade kikärtor och med färdigkokta på tetra eller burk.
Hur kokar man kikärtor?
Knepet när man kokar kikärtor är att koka dem försiktigt i mycket vatten. De ska alltså inte stormkoka utan puttra lätt på medelvärme under lock. Många förpackningar säger att kikärtor ska koka 40-60 minuter, men uppåt 1,5 timme brukar behövas. Är de inte färdiga efter den tiden är det bara att låta dem puttra längre. Använd minst dubbla mängden vatten när du kokar dem. Jag brukar använda en större kastrull och fylla så mycket vatten det går så att kikärtorna får röra sig fritt under kokningen.
Har man en ånginsats till sin kastrull kan man koka kikärtorna i denna. Sätt ånginsatsen i kastrullen och fyll kastrullen med vatten hela vägen upp. På så vis får baljväxterna inte direkt kontakt med kastrullbotten och därmed bubblorna som stiger från den. Detta gör att kikärtorna blir helare och håller ihop bättre. Dessutom bränner inte skalen fast i botten eller lossnar i samma utsträckning.
Ytterligare en bra sak är att det är enkelt att hantera baljväxterna då de ligger i ånginsatsen – den funkar lite som ett durkslag och gör det enkelt att skölja dem och byta vatten om man så vill. Jag har en helt vanlig kastrull från IKEA med passande ånginsats med hål – lite som en kastrull i en kastrull (bild). Vattnet ska bara sjuda, knappt bubbla. Första skummet som stiger blir också enkelt att få bort då man bara höjer och sänker insatsen vilket gör att skummet samlas i en virvel i mitten och kan skedas bort. Testa – det är jätteenkelt. Snåla inte med saltet. Jag brukar ta åtminstone en matsked salt till tre deciliter torkade baljväxter. Det är ju här bönorna får chansen att visa sin goda smak så saltet lyfter fram den goda smaken på kikärtorna och ger dem karaktär.
Bästa knepet för kokta kikärtor
Så, nog med baljväxt-tips. De här kryddiga kikärtorna bli knapriga på ytan och passar bra som snacks till öl istället för nötter. Kanongott och enkelt. Allra bäst blir det med torkade kikärtor som man blötlägger och kokar själv. Varför? Jo, de som är färdigkokta på burk fortsätter att brytas ner i burken vilket gör att de är mjukare och ofta har trasiga skal (dessa lämpar sig dock bra till hummus).
Har man ont om tid går det förstås lika bra med färdigkokta kikärtor på burk eller tetra. Prova gärna att variera med olika kryddblandningar för att anpassa dina snacks till den dryck som serveras till. Här kommer i alla fall en med hett och rökigt inslag. Öl till denna? Leffe min kompis, så klart.
» Här hittar du fler recept på snacks och tilltugg
Rostade kikärtor med chili
3 dl torkade kikärtor eller 2 burkar/tetror färdigkokta kikärtor
1-1,5 msk chilipulver
1-1,5 msk rökt paprikapulver
1 msk torkad persilja
salt, lökpulver
- Om du använder torkade kikärtor: Blötlägg kikärtorna i rikligt med vatten minst 12 timmar. Skölj kikärtorna och koka sedan på låg värme i saltat vatten under 1,5 timme.
- Lägg ut ett bakplåtspapper i en plåt med kanter. Häll ut kikärtorna och krydda ordentligt med chilipulver, rökt paprikapulver, smulad persilja och salt. Skaka plåten så att kryddorna fördelas jämt. Rosta i 225°C i vanligt ugn i 20-30 minuter. Skaka gärna plåten efter halva tiden så att rostningen blir jämn runt om. Pudra över lite lökpulver när de är klara.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Ska verkligen prova. Kommer bli en hit dessutom nyttigare än många andra snacks.
Frågan. Antar att du torkar av kikärtorna innan de rostas, både egna och färdiga. Hur torra ska de vara? Torra eller avsköljda och låtit rinna av ca 15 min i durkslag eller torra man torkar av dom med kökshandduk?
Hej Jessica.
Jag torkar dem inte först utan låter dem bara rinna av lite i ett durkslag. Är de lite fuktiga fäster kryddorna bättre.
Mvh
Madeleine
Jättegoda!! Jag gjorde hälften med din kryddblandning och hälften med sourcream onion popcornkrydda. Tack för bra recept!
Hur länge håller de sig/är de goda och hur bör man förvara dem?
Hej Linda.
Jag åt dem direkt och kan tyvärr inte svara på hållbarheten. Förvara dem svalt och torrt.
Mvh
Madeleine
Testade att först blötlägga kikärtor, skölja, krydda och köra de i ugnen (utan att koka dom före)
Och summan blev lyckad :))
Hej Anna.
Det är alltid roligt att experimentera. Vad kul att det blev lyckat.
Mvh
Madeleine
Jag har tidigare testat det här med att rosta kikärtor. Problemet var att de poffade och jag fick kikärtor i hela ugnen. Hur undviker jag detta?
Hej Christoffer.
Det är förstås en bra ursäkt för att städa ugnen ;)
Skämt å sido. Min erfarenhet är att de ärtor som funkar bäst är de man kokar själv, alltså lite kompaktare och inte så uppsvällda kikärtor. Det som gör att de poppar är när skalet spricker, så ska man välja färdigkokta kan de med trasiga skal vara att föredra.
Jag har aldrig haft problem med poppande ärtor, men ett knep är förstås också rosta dem i en plåt med kant och lägga ett silikonnät över plåten. Silikonnät tål temperaturer upp till 260°C och säljs för grillar. Du kan hitta grillnät i större matbutiker eller beställa hos Bagaren och Kocken.
Mvh
Madeleine
Roligt att dessa kom upp just nu. Rostade kikärtor senast igår med lite vitlök och chili på som hamnade i salladen. Klockrent med lite krisp!
Läste någonstans att hummus var bra mot sötsuget. Jag är alltid lite sötsugen på kvällen och tänkte att rostade kikärtor kunde vara ett bra experiment. Såg faktiskt någon vecka efter det här kom upp att ett liknande dykt upp på en engelsk blogg. Verkar vara trendigt just nu – och otroligt gott. På salladen var ju ett bra tips ;)