Rostade kikärtor med chili

Hemmagjorda, nyttiga snacks

Ja, så var det det här med att koka torkade kikärtor. Jag tycker märkligt nog att det är riktigt kul. Dels för att man kan få tag i annorlunda sorter är de vanliga färdigkokta bönorna som säljs. Men också för att man känner sig duktig och företagsam när man gör något från scratch. Ja, egentligen är det inte det minsta duktigt att hälla bönor i en bunke och slå på vatten, men mina vänner tycker tydligen det…

Sanningen är att det inte är rymdforskning att koka bönor. Det mesta verkar svårt och omständigt innan man provat, men när man väl gjort det – och om man ändå planerar sina måltider i förväg – kan man lika gärna hiva ner lite baljväxter i vatten samtidigt. Jag har experimenterat med olika sätt att koka kikärtor, bönor och linser för att komma fram till vilket sätt som är det bästa. Nedan är mina bästa knep. Observera att detta recept på rostade kikärtor med chili kan göras både med torkade kikärtor och med färdigkokta på tetra eller burk.

Så här kokar man kikärtor bäst Hur kokar man kikärtor?

Knepet när man kokar kikärtor är att koka dem försiktigt i mycket vatten. De ska alltså inte stormkoka utan puttra lätt på medelvärme under lock. Många förpackningar säger att kikärtor ska koka 40-60 minuter, men uppåt 1,5 timme brukar behövas. Är de inte färdiga efter den tiden är det bara att låta dem puttra längre. Använd minst dubbla mängden vatten när du kokar dem. Jag brukar använda en större kastrull och fylla så mycket vatten det går så att kikärtorna får röra sig fritt under kokningen.

Har man en ånginsats till sin kastrull kan man koka kikärtorna i denna. Sätt ånginsatsen i kastrullen och fyll kastrullen med vatten hela vägen upp. På så vis får baljväxterna inte direkt kontakt med kastrullbotten och därmed bubblorna som stiger från den. Detta gör att kikärtorna blir helare och håller ihop bättre. Dessutom bränner inte skalen fast i botten eller lossnar i samma utsträckning.

Ytterligare en bra sak är att det är enkelt att hantera baljväxterna då de ligger i ånginsatsen – den funkar lite som ett durkslag och gör det enkelt att skölja dem och byta vatten om man så vill. Jag har en helt vanlig kastrull från IKEA med passande ånginsats med hål – lite som en kastrull i en kastrull (bild). Vattnet ska bara sjuda, knappt bubbla. Första skummet som stiger blir också enkelt att få bort då man bara höjer och sänker insatsen vilket gör att skummet samlas i en virvel i mitten och kan skedas bort. Testa – det är jätteenkelt. Snåla inte med saltet. Jag brukar ta åtminstone en matsked salt till tre deciliter torkade baljväxter. Det är ju här bönorna får chansen att visa sin goda smak så saltet lyfter fram den goda smaken på kikärtorna och ger dem karaktär.

Chilirostade kikärtor

Chilirostade kikärtor

Bästa knepet för kokta kikärtor

Så, nog med baljväxt-tips. De här kryddiga kikärtorna bli knapriga på ytan och passar bra som snacks till öl istället för nötter. Kanongott och enkelt. Allra bäst blir det med torkade kikärtor som man blötlägger och kokar själv. Varför? Jo, de som är färdigkokta på burk fortsätter att brytas ner i burken vilket gör att de är mjukare och ofta har trasiga skal (dessa lämpar sig dock bra till hummus).

Har man ont om tid går det förstås lika bra med färdigkokta kikärtor på burk eller tetra. Prova gärna att variera med olika kryddblandningar för att anpassa dina snacks till den dryck som serveras till. Här kommer i alla fall en med hett och rökigt inslag. Öl till denna? Leffe min kompis, så klart.

» Här hittar du fler recept på snacks och tilltugg

Rostade kikärtor med chili

Ca: 3-4 dl
Temperatur: 225°C

Rostade kikärtor med chili

3 dl torkade kikärtor eller 2 burkar/tetror färdigkokta kikärtor
1-1,5 msk chilipulver
1-1,5 msk rökt paprikapulver
1 msk torkad persilja
salt, lökpulver

  • Om du använder torkade kikärtor: Blötlägg kikärtorna i rikligt med vatten minst 12 timmar. Skölj kikärtorna och koka sedan på låg värme i saltat vatten under 1,5 timme.
  • Lägg ut ett bakplåtspapper i en plåt med kanter. Häll ut kikärtorna och krydda ordentligt med chilipulver, rökt paprikapulver, smulad persilja och salt. Skaka plåten så att kryddorna fördelas jämt. Rosta i 225°C i vanligt ugn i 20-30 minuter. Skaka gärna plåten efter halva tiden så att rostningen blir jämn runt om. Pudra över lite lökpulver när de är klara.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.