Chimichurri

Vad är chimichurri?

Chimichurri är en pestoliknande persiljeröra som är populär i Sydamerika. Basen består av hackad lök, örter, olja och citron. Jag brukar även blanda i olika typer av nötter ibland, och mellan varven använder jag koriander, libbsticka eller liknande örter.

Denna lilla gröna röra är fräsch och örtig och utmärkt både till grillat kött, kyckling och fisk. Den är också ett mycket gott tillbehör vid en Tex Mex-middag, pulled pork eller till tacos. Gör en omgång och förvara den i en burk i kylskåpet. Beroende på hur färska ingredienserna är samt hur ren buren är håller den naturligtvis olika länge. Slår du på lite extra olja så den ligger i det håller den längre. Uppåt en vecka brukar den klara, och ibland längre.

Chimichurri

Enkelt recept

Att laga en chimichurri är enklare än man kan tro. Jag brukar alltid köpa bladpersilja på lösvikt till den jag gör istället för på kruka. Då blir det både billigare och enklare att hacka. Välj gärna en riktigt god extra virgin olivolja så blir det riktigt gott.

Beroende på hur du vill ha konsistensen kan du antingen hacka ingredienserna eller köra dem i en mixer. Kör du dem i en mixer blir det mer finmalet och såsigt. Du kan också göra den torrare och mer chunky som på denna bild. Hur du väljer att göra beror på vilka övriga tillbehör den samsas med. I detta recept på grillade flankstek i tortillabröd har jag gjort den lite rinnigare.

» Här hittar du fler recept på goda tillbehör

Chimichurri

Chimichurri

För: 4 personer

2 dl finhackad bladpersilja
1 dl olivolja
0,5 dl citronsaft
1 finhackad schalottenlök
1 vitlök
salt, peppar, chiliflakes

  • Finhacka persiljan. Ös ner i en skål tillsammans med olivolja och citronsaft.
  • Hacka schalottenlöken och pressa ner en vitlöksklyfta. Rör om och smaka av med kryddor.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.