Chokladbalekse med vit chokladcreme och havssalt

Festlig efterrätt till nyår

Visst måste man ha något gott och sött efter maten – exempelvis på nyårsafton eller när man serverat en trerätters till fest? Jag kan tycka att det är gott med choklad efter maten. Vill man hålla det enkelt serverar man lite olika, lyxiga tryfflar. Eller så provar man denna goda efterrätt; chokladbakelse med vit chokladcreme och havssalt.

Enkelt med choklad

Jag tog fram den här efterrätten förra året som nyårsdessert för Tryffelsvinets vinklubb. Det hela bestod av en trerättersmeny som passade till nyår och som var matchade till tre av deras viner. Till förrätt Basen till denna dessert görs som en klassisk kladdkaka. Lite av vetemjölet har bytts ut till hasselnötter som mixas till ett mjöl. På så vis får den godare smak och en lite lägre andel snabba kolhydrater.

Nyårsdessert med vintips

Det hela toppas med russin i portvin och en vit chokladcreme som hamnar på toppen. Servera med ett gott portvin till, exempelvis det som rekommenderas under receptet. De övriga recepten hittar du på Tryffelsvinets webbplats.

Chokladbakelse med vit chokladcreme och havssalt

För: 4 personer

Chokladbalekse med vit chokladcreme och havssalt

Russin i portvin:

4 stora muffinsformar
20g russin
0,5 dl portvin
1 dl vispgrädde
1 tsk flingsalt

Chokladbakelse:

60g hasselnötter (knappt 1 dl)
80g vetemjöl (ca 1 dl)
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
40g mörk choklad
50g rumsvarmt smör
1 äggula

Vit chokladcreme:

50g vit choklad
1 msk smör
2-3 msk grädde

1. Häll upp russinen i en kopp och slå på portvin så det täcker. Låt stå och dra ett par timmar. Vispa grädde och ställ svalt.

2. Mixa hasselnötterna till ett pulver. Blanda hasselnötspulvret med mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Smält chokladen i microvågsugn och blanda ihop med rumsvarmt smör och äggula. Rör ihop allt och knåda ihop till en deg. Dela degen till fyra bitar och fyll muffinsformarna med dessa. Grädda i 175° i 13 minuter.

3. Smält vit choklad och rör ihop med rumsvarmt smör och vispgrädde. Klicka ut den vita chokladcremen på varje chokladbakelse.

4. Toppa varje bakelse med de marinerade russinen och slå över lite av portvinet så det sugs in i chokladbottnen. Toppa med den vispade grädden och strössla över lite flingsalt.

Rekommenderat vin till: Cálem Fine Ruby (nr 8338) 132:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.