Lättlagad Cheesecake med choklad

Visst är det gott med något sött på maten? Det sägs det ju också att något sött efter en måltid är bra för matsmältningen. Jag är beredd att tro på det. Den här cheesecaken är enkelt att göra. Allt du behöver är fyra bunkar (eller tre om du inte är för bekväm för att diska). Blir det något över, vilket kanske knappast är troligt, går det bra att frysa in.

Chokladdessert när den är som bäst

Jag tycker att det är bekvämt med desserter som är lite lyxigare, men som är svåra att misslyckas med – framför allt då jag inte lagar dessert särskilt ofta. Servera gärna denna med ett litet glas limoncello för att förhöja citrussmaken i chokladcheesecaken.

Chokladcheesecake med citrus

För: 8 personer

Chokladcheesecake med citrus

Cheesecakebotten:

150g digestivekex
75g smör
0,5 krm salt

Chokladfyllning:

100g mörk choklad (70%)
2 ägg (2 gulor + 2 vitor)
1 tsk vaniljsocker
150g mascarponeost
1 citron
2 msk socker
1 dl vispgrädde
10 st hallon

1. Smula ner kexen i en bunke (ta gärna en mortel eller mixerstav till hjälp om du har dåliga nypor). Smält smöret och rör ihop med kaksmulorna och salt. Platta ut röran i botten av en springform, det vill säga en form med löstagbar kant.

2. Smält chokladen i ett vattenbad och rör sedan ihop med gulorna från äggen (spara vitorna). Rör i vaniljsocker, mascarponeost och rivet skal ifrån en halv citron. Låt svalna.

3. Vispa äggvitor och socker till ett hårt skum.

4. Vispa grädden i en separat bunke.

5. Vänd försiktigt ner grädde och det vispade äggskumet i bunken med chokladcremen. Rör bara så pass att det blandas, men inte mer än nödvändigt eftersom luften annars försvinner. Häll på blandningen ovanpå kexbottnen och jämna till. Dekorera med lite rivet citronskal, några hallon och en kvist citronmeliss. Ställ in i kylen ett par timmar innan servering.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.