Chokladdessert med apelsinsås och vaniljglass

Enkel dessert med enkla medel

Först och främst ska jag börja med att berätta att jag inte är en efterrätts-människa. Visst, jag äter gärna desserter, men jag slipper helst laga dem. Jag lägger ofta krutet på en enkel förrätt, en genomtänkt och välkomponerad huvudrätt, och sedan… hoppsan… borde man ha en efterrätt också? Är du likadan? Då borde du prova denna enkla chokladdessert med apelsinsås och vaniljglass.

Många gånger är folk så mätta att jag slipper undan med att ställa fram en skål med godis, men ibland så vill man förstås också ha en sjysst trerätters med dryck och hela baletten. Eftersom jag avskyr att pilla och inte har tålamod så tog jag den här gången den enkla vägen; fyrapack på Coop med brownieliknande kakor. Det visade sig vara ett riktigt genidrag, för oj vad gott det blev.

Chokladdessert med apelsinsås och vaniljglassChokladdessert med apelsinsås och vaniljglass

Chokladdessert med apelsinsås och vaniljglass

För: 4 personer

Apelsinsås:
1 dl socker
1/2 dl vatten
1 apelsin

4 chokladmuffins eller annan mjuk kaka med choklad
250g vaniljglass

1. Hetta upp en kastrull och häll i vatten och socker. Låt puttra på svag värme utan lock i ca 15 minuter. Rör om då och då.

2. Riv av skalet av en apelsin och spara separat. Dela apelsinen och pressa ner saften i sockerlagen. Låt puttra ytterligare 15 minuter. Tag sedan av kastrullen och låt svalna. Blir lagen för stel, späd med vatten.

3. Tag fyra skålar och lägg en chokladkaka i botten. Klicka ut glass ovanpå så att det täcker och ringla sedan apelsinsåsen ovanpå. Avsluta med lite apelsinriv på toppen.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.