Chokladglacerad skinkstek med palsternacksstomp

Choklad i huvudrätten – är det gott?

Ända sedan jag såg mysfilmen Chocolat för första gången har jag undrar hur gott det faktiskt är med choklad i maten. Efterrätter – javisst, men i scenen i filmen där de sitter och slurpar i sig chokladsås till steken började jag undra. Är det verkligen gott med choklad i huvudrätten? Jag blev helt enkelt tvungen att testa. Och svaret? Mmmm mmm mmm!

Annorlunda recept till festen

Chokladglacerad skinkstek med palsternacksstomp var ett nytt fynd i receptsamlingen som absolut kommer att lagas igen. Det kan låta både svårt och annorlunda, men det blir helt ljuvligt. Ett tips när man har choklad i matlagning – även när det kommer till desserter – är att inte välja choklad med för hög kakaohalt. Just till salt mat kan man dock gå lite högre. Sältan i maten tar nämligen ner bitterheten som kakaon erbjuder.

Observera att detta recept tar två dagar att göra. Köttet ska nämligen stå och vila under natten efter första kokningen för att smakerna i lagen ska tränga in i köttet. Dock är det inte knepigare än att göra kokningen dagen innan.

» Fler goda recept till helg och fest hittar du här

Chokladglacerad skinkstek

Chokladglacerad skinkstek

Chokladglacerad skinkstek med palsternacksstomp

För: 4 personer

Skinkstek:

1 kg skinkstek
4 vitlöksklyftor
3 msk whisky
1 vatten
1 tsk soja

Chokladsås:

100g mörk choklad (70%)
3 msk hickorysås*
2 tsk olivolja
1 tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta
salt, peppar

Palsternacksstomp:

4 stora palsternackor (cirka 700g)
1 dl creme fraiche (34%)
10 cm purjolök
1 vitlöksklyfta
salt, peppar

Majssallad:

2 msk solrosfrön
3 morötter
340g majs
citronskal

1. Skölj och ansa skinksteken. Hetta upp en gryta med smör och pressa i vitlöksklyftorna. Lägg ner skinksteken och vänd runt den i smöret så att alla sidor får en stekyta. Fyll på med whisky, soja och kryddor. Fyll upp med vatten så att det täcker steken och låt det sedan sjuda på lägsta värme i cirka 1 timme. Tag av grytan och låt den svalna. Ställ den sedan i kylen över natten.

2. Smält chokladen i en bunke och rör ihop med hickorysås, olja, sambal oelek, en pressad vitlöksklyfta samt salt och peppar. Ta steken ur kastrullen, sätt i en stektermometer och lägg den i en ugnsfast form. Klicka över smör och ställ in i 200°C. Då innertemperaturen på köttet börjar stiga upp mot 60°C tag ut och pensla över ett tjockt lager med chokladsåsen. Ställ in skinksteken igen och ha den inne till temperaturen har gått upp till 80°C, då är den klar.

3. Skala och koka palsternackorna i saltat vatten. Häll av vattnet och kör till en slät smet med mixerstav tillsammans med creme fraiche. Vänd i strimlad purjolök och smaka av med kryddor.

4. Rosta solrosfröna i en het panna med en skvätt olja och salt. Då de börjar bli ljusbruna är de klara. Skär morötterna till smala stavar och ångkoka dessa cirka 5-10 minuter. Blanda sedan solrosfrön och morötter med majs och rivet citrionskal.

*Observera att hickorysås kan innehålla gluten. Komntrollera innehållsförteckningen. Vissa chokladsorter kan också innehålla spår av gluten.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.