Mangochutney och het hallonchutney

Recept på hemlagad chutney

Grilltider kräver goda smaker. Förutom goda glazer och marinader finns det alltid utrymme på talliken för en god sås eller hemmagjord chutney – åtminstone hemma hos oss. Smaken på en chutney kan man variera i oändlighet, men allra godast blir det föörstås med söta frukter och bär i kombination med spännande kryddor.

Mangochutney och het hallonchutney

Här kommer i alla fall recepten på två av mina senaste påhitt; Röd chili- och hallonchutney samt en Mango- och paprikachutney. Båda blev så goda att de garanterat kommer att gå varma i sommar. Båda två är beräknade för 4 personer vardera.

Mango- och paprikachutney

Mango- och paprikachutneyEn chutney behöver inte alltid vara söt. Lite syrligare toner gör underverk till en bit grillad lax, skaldjur eller kyckling.

1 mango
1 röd paprika
1 vil lök
1 dl vitt vin
0,5 dl strösocker
salt, peppar, oregano

1. Hacka paprika, mango och lök.
Smält smör i en kastrull och ha ner allt.

2. Låt det fräsa upp och ha sedan i vitt vin och socker. Rör om och låt den sedan puttra på svag värme under lock i ca 30-40 minuter. Servera med rustikt bröd.

Röd chili- och hallonchutney

Röd chili och hallonchutneyEnligt min mening den godaste chutneyn jag har gjort. Härligt sötsyrlig och jättegod till i stort sett allt. Bland annat till denna rätt: Tonfisk med stekt blomkålssallad och röd chili-hallonchutney.

2 rökta chilifrukter
1 rött äpple
0,5 dl strösocker
2,5 dl vatten
1 dl frysta hallon
salt, peppar

1. Hacka de rökta chilifrukterna och äpplet och ha ner allt i en kastrull med lite smör. Låt det fräsa några minuter under omrörning, ha sedan ner socker och vatten – ca en deciliter åt gången. Salta och peppra och låt sedan chutneyn puttra på svag värme under lock.

2. När vätskan reducerats, ha på mer vatten. Låt puttra ca 30 minuter. Ha ner hallonen mot slutet. Låt puttra ca 5 minuter till och låt det sedan svalna.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.