Ciderfräst fläskfilé med potatisgratäng och kantareller

Dags för höstmat

Höst. Smaka på ordet. Hur tycker du det smakar? Jag tycker faktiskt att det smakar rätt bra. Hösten innebär en massa goda smaker i form av nyplockad svamp (förutsatt att vi fått lite regn förstås), skörd av äpplen, rotsaker och diverse grönsaker. Vi kan nu ta tillvara på det naturen bjuder på och bunkra upp i kyl och skafferi. Härligt!

Råvaror, potatis, kantareller och bönorJag älskar höstmat och det faktum att man nu kan laga lite rustikare igen. Under sommaren kan man lätt bli för däst när maten är för kraftig, men till hösten passar de hemlagade rustika rätterna perfekt. Ett exempel är detta recept på ciderfräst fläskfilé med potatisgratäng och kantareller. Denna tar tillvara på höstens svamp, potatis och morötter.

Landleys Favoriter

Detta recept på ciderfräst fläskfilé med potatisgratäng och kantareller är verkligen en favorit. Just av den orsaken kan man hittar det under kategorin Landleys Favoriter. Man kan ju undra varför jag har en favoritkategori, men alla har väl recept de tycker lite extra om – så även jag. En god vän frågade vid ett tillfälle om jag hade några favoritrecept. Då kunde jag direkt rekommendera att man kikade här. Dessa är inte på något vis bättre än de andra – de ligger mig bara lite varmare om hjärtat och är oftast lite mer rustika – precis så som är signumet för min stil.

Svamp och rotsaker

Bästa potatisgratängenNär det kommer till haricots vertsen i receptet går det lika bra med färska som med frysta. Cidern då? Välj en torr cider. Beroende på vilken sorts cider du använder så ändras smaken. Det finns ju både päron-, äpple- och flädercider, för att ta några exempel. Huvudsaken är att den är torr. Jag använde mig av Kiviks torra, ekologiska äppelcider. Man kan naturligtvis även använda cider utan alkohol. Har du inte tillgång till färska eller infrysta kantareller finns det naturligtvis kantareller att köpa på burk. Man kan också byta mot exempelvis shiitake eller ostronskivling. Eller varför inte skogschampinjoner?

Vilket potatis till potatisgratängen?

Vilket potatis ska man välja då till potatisgratängen? Det är faktiskt många som undrar. Svaret är att både fast och mjölig potatis funkar precis lika bra. Det kan bero lite på vad man har i den och hur man vill att slutresultatet ska bli. Möjligtvis att potatisgratängen med mjölig potatis blir lite kompaktare eftersom mjölig potatis innehåller med stärkelse. Den binder sig helt enkelt lite mer.

När jag gör en helt vanlig potatisgratäng, utan krusiduller, då tar jag oftast den potatis som ser fräschast ut i butiken och som har bäst pris. Under sommaren har de flesta butikerna färskpotatis i lösvikt och endast mjölig sort på påse. Då tar jag mjölig. Annars blir det oftast fast. Alltså finns här i bloggen lika många recept på potatisgratäng med mjölig potatis som med fast. Det är helt enkelt en smaksak.

Det är egentligen bara två tillfällen då mjölig potatis alltid gör sig bättre. Det ena är till veganska recept där man måste använda sig av vegetabiliska ersättare för creme fraiche och grädde. Dessa ersättare kan nämligen behöva lite hjälp på traven av extra stärkelse som binder ihop det hela. Kolla exempelvis in detta recept på Vegansk Janssons Frestelse. Det andra är om potatisgratängen ska vara mer kompakt som en potatiskaka/potatistårta. Då kan man behöva en extra knuff av potatismjöl. Denna potatisgratäng är lite mer kompakt, som du ser på bilden nedan. Därför blir denna bäst med mjölig potatis – så du kan lägga upp en snygg kub på tallriken. Gör gärna potatisgratängen i förväg och värm på den. Blir ni fler är bara att dubbla receptet. Självklart kan rönnbärsgelén bytas mot den gelé man själv föredrar.

» Här hittar du fler härliga recept som passar till hösten

Ciderfräst fläskfilé med potatisgratäng och kantareller

För: 4 personer

Ciderfräst fläskfilé med potatisgratäng och kantareller

Potatisgratäng:

1 kg mjölig potatis
1 stor gul lök
salt, vitlökspulver
5 dl vispgrädde

Topping:

400g färska kantareller
25g smör
salt, peppar
1 paket bacon
8 bitar soltorkade tomater
1/2 kruka persilja
1/2 kruka timjan

Ciderfräst fläskfilé:

600-700g fläskfilé
1 dl torr cider (se ovan)
salt, peppar

Tillbehör:

4 morötter
100g haricots verts
1 burk bearnaisesås eller bearnaise enligt detta recept
rönnbärsgelé

1. Skala och skiva potatisen tunt. Finhacka löken. Smöra en ugnsfast form och fördela ut ett lager potatis. Salta och pudra över vitlökspulver. Strössla över ett lager hackad lök. Fortsätt på samma vis hela vägen upp och avsluta med ett lager potatis överst. Slå över grädden och platta till allt. Observera att grädden inte ska gå upp hela vägen till kanten – annars bubblar den över när den gräddas. Cirka två tredjedelar i höjd räcker. Grädda potatisgratängen i 225°C i vanlig ugn eller 200°C i varmluftsugn i 40-50 minuter. Täck med ett lager aluminiumfolie efter halva tiden.

2. Stek kantarellerna i torr stekpanna tills vätskan försvunnit. Ha sedan ner en klick smör och smaka av med salt och peppar. Stek baconet och låt det svalna. Skär sedan till strimlor. Strimla de soltorkade tomaterna. Blanda allt med hackad persilja och repad timjan. Strössla toppingen över köttet vid servering.

3. Ansa fläskfilén från bindväv. Hetta upp en stekpanna riktigt hett, gärna med fettet från baconen kvar – ha annars i en klick smör och ha ner fläskfilén hel. Stek på runt om så den får fin yta. Sänk sedan värmen och slå på cidern. Låt cidern fräsa in och låt fläskfilén stekas klart till en innertemperatur om 63 grader. Salta och peppra runt om och låt fläskfilén vila några minuter under aluminiumfolie innan den skärs upp till centimetertjocka skivor.

4. Gnugga morötterna rena och skär dem till stavar. Koka morötter och bönor i 3-5 minuter i saltat vatten. Servera med bearnaisesås och rönnbärsgelé.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.