Kycklingfiléer i ugn med citron, vitlök och gräddsås

Enkelt, gott och festligt

När man ska ha gäster är mat som lagar sig själv väldigt smidigt – som dessa kycklingfiléer i ugn med citron, vitlök och gräddsås. Istället för att springa runt som en vettvilling med svetten rinnande och kastruller som kokar över, kan man enkelt förbereda allt innan gästerna kommer och sedan ta det lugnt, dricka ett glas vin och umgås.

Precis så ska en middag gå till enligt mig. Alltså där man tar det lugnt och sippar på ett glas vin – inte det andra. Mat som åker in i ugnen lagar sig själv. Av den enkla orsaken väljer jag oftast mat som lagas i ugn när jag har gäster. Fixa allt, släng in i ugnen, gör nåt annat – exempelvis duka, diska eller slöa i soffan.

Mat som passar när man har gäster

Det är vanligt när man är bort bjuden att folk försöker slå knut på sig själva genom att göra det för avancerat för sig. Eller det värsta, att bjuda på ett oprövat recept! Då vet man aldrig hur det blir. När man har gäster är det trots allt för att umgås, eller hur? Sätt på skön musik och bara njut av dofterna som sprider sig i köket och ha det trevligt. Det enda du behöver göra är att hålla koll på när klockan piper och att köttet är genomstekt.

Glöm förresten inte att temperaturen på vanlig ugn och varmluftsugn skiljer sig åt. Du hittar alla temperaturer här. Vill man ha en ännu matigare sallad kan man komplettera sina kycklingfiléer i ugn med citron, vitlök och gräddsås med couscous, quinoa eller potatis.

» Fler goda recept till helg och fest hittar du här

Kyckling med citron

Citroner och örter

Kycklingfiléer i ugn med citron, vitlök och gräddsås

För: 8 personer

Kycklingfiléer i ugn med citron, vitlök och gräddsås

Kyckling i ugn:

2 msk flyytande smör
2 tsk sambal oelek
1 msk
1 kg fryst kycklingfilé
10 vitlöksklyftor
4 citroner
2 röda lökar
1 kruka timjan
4 morötter
salt, peppar, oregano

Sallad:

70g breasola
70 machésallad
1 röd paprika
2 nektariner

Gräddsås:

2 msk mjöl
1 dl sky ifrån kycklingen
2,5 dl grädde
1 tsk soja
1/2 tärning kycklingbuljong
1 krm socker
salt, peppar

1. Ringla smör i botten av en ugnsfast form och rör ihop med sambal oelek. Tina och dela kycklingfiléerna i två och lägg dem i formen. Skölj citronerna, skär dem i halvor, pressa ur lite av saften över kycklingen och kläm sedan ner citronhalvorna mellan kycklingen. Bryt loss vitlöksklyftorna men låt skalet vara på. Skär rödlök i mindre klyftor och skala och skiva moroten i cirka 3 centimeters långa bitar. Fördela ut allt runt kycklingen. Krydda ett varv och stick ner kvistar av timjan. Ställ in formen i 225°C i cirka 30-40 minuter.

2. Strimla bresaolan. Skölj machésallad och låt den rinna av. Tärna upp paprika och nektariner. Blanda allt.

3. Smält smör i en kastrull och vispa i mjölet. Häll på sky ifrån kycklingen samt grädde och soja. Smula i buljongen och rör ihop. Smaka av med salt och peppar.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.