Citronkyckling med nöt- och bönsallad, getostrostade betor och ingefärssås

Recept på kyckling

Det sägs att man lär sig hela tiden, och när jag tänker tillbaka konstaterar jag att det är helt sant. Jag städade nyligen bland gamla bilder som jag tog för 12 år sedan. På den tiden tyckte jag de var snygga – nu undrar jag om jag var blind. Man kan garva åt fula matbilder på instagram, men jag har själv varit där. Är man lyhörd och nyfiken utvecklas man hela tiden, och allt man gör blir bättre – bara man vill. Vinklar och ljus är det viktigaste att förstå och måste sitta i ryggmärgen – det tekniska kan man lära sig vartefter.

Enklare recept

Jag tänker också tillbaka på hur min matlagning såg ut förut. Mina recept var jättelånga och hade massor av ingredienser. Med tiden lärde man sig små knep – exempelvis som att lista ingredienserna i samma ordning som de beskrivs receptet. Jag började också komma underfund med att man kan få fram lika god mat med enkelhet och finness. Rena smaker går att få fram med lätthet utan en massa extra saker.

Nöt- och bönsalladGetostrostade betorCitronkyckling

Fyra bra tips för en varierad middag

Men på tal om att lära sig, idag tänker jag på fyra saker när jag gör ett recept – något som du också kan ha i bakhuvudet när du komponerar en middag.

• Fler av grundsmakerna ska gärna vara med för att få en bra balan, dvs sött, salt, syrligt. Beskt och umami kan också slinka med, men de är inte primära.

• Det andra är konsistenser; finns det något krämig bör det också finnas med något knaprigt. En soppa kan exempelvis ha en krispig topping och ett mot kan serveras med en knaprig sallad. Blanda mjukt och hårt, krämigt och kompakt. Under konsistens faller också storlekar. Smått hackade råvaror gör sig bra med stora. Det blir alltså roligare att äta om det finns lite dynamik i maten.

Färg är också viktigt. En brun sörja blir ingen glad av, men hur blir det om man blandar röda tomater, gul paprika, grön zucchini och orange morötter? Rätt snyggt, eller hur? Man äter trots allt lika mycket med ögat så se till att maten är vacker likaväl som god.

• Sist men inte minst får man inte glömma drycken som ska serveras till. Ja okej, ibland är det det första man tänker på, men dricker man mjölk till, vilket vi ofta gör, är det inte primärt. Vilken dryck passar till maten och vilka toner i själva maten kan man lyfta och spela på?

Eftersom jag vill ha med alla smaker är det lite svårare, men det går alltid. Dessutom det jag till att göra en smak lite extra dominant eller ändra den om det blir för knepigt. Exempelvis är pepparrot en knepig rackare. Men i en sås blandad med lite honung har man helt ändrats dess karaktär. Prov, det är kul att experimentera. Kolla gärna in smakguiden om du vill lära dig mer.

Grillade kycklingfiléer till middag

Här kommer ett tips med fina färger, flera smaknyanser och förstås olika konsistenser. Så klart finns också ett passande vintips som lirar med sötman i rätter. Det här vinet vinner inte på att lufta så häll upp det precis innan det är dags att äta. Vill du läsa mer om själva vinet kan du kika här. Hoppas det smakar.

Citronkyckling med bönsallad, rostade betor och ingefärssås

Citronkyckling med nöt- och bönsallad, getostrostade betor och ingefärssås

För: 4 personer

Nöt- och bönsallad:

4 morötter
300g blomkål
2 vitlöksklyftor
1 dl solrosfrön
100g sötmandel
2,5 dl pyulinser
400g svarta bönor (1 burk)
1 dl extra virgin olivolja
3 msk balsamvinäger
salt, peppar

Betor rostade med getost:

700g rödbetor
700g polkabetor
300g sötpotatis
3 msk matolja
200g getost med örter
salt

Ingefärssås:

2 dl crème fraîche
2 msk ingefära
2 msk flytande honung
salt

Grillad citronkyckling:

4 kycklingfiléer
1 citron
salt, peppar

1. Tärna morötter och blomkål smått (bruinoise). Fräs upp smör och pressad vitlök i en panna och ha ner grönsakshacket. Salta och stek på hög värme under omrörning ett par minuter. Ös över i en skål. Ha ner mandel och solrosfrön i pannan och rosta dem med lite salt till de börjar knäppa. Ha ner i skålen.

2. Koka upp vatten med salt. När det börjar koka, vrid ner värmen så att det sjuder och ha ner linserna. Låt sjuda ca 15-20 minuter. Slå av vattnet och ha ner i skålen. Skölj svarta bönor och blanda ner i skålen. Slå över olja och vinäger. Blanda allt och smaka eventuellt av med extra salt och lite peppar.

3. Skala och tärna betor och sötpotatis. Ringla olja i botten på en stor ugnsplåt och fördela ut rotsakstärningarna. Salta ett varv och ställ sedan in i 225° i 30 minuter. Tag ut plåten och smula över getosten. Ställ om ugnen till grilleffekt och öka temperaturen till högsta. Ställ in plåten ytterligare 5-10 minuter eller till getosten fått lite yta.

4. Rada upp kycklingfiléerna och torka dem med hushållspapper. Riv skal från citronen över ovansidan på kycklingfiléerna. Pressa över citronsaft från halva citronen. Salta och peppra. Grilla kycklingen med den smaksatta ytan uppåt. Pressa över resten av citronen när kycklingfiléerna vänds. Genomgrilla och servera. Är du osäker hittar du innertemperaturer här.

Rekommenderat vin till: La Revedere Merlot (nr 2620) 57:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.