Citrontoppad ostkaka med Turkisk Peppar

Annorlunda dessert med ostkaka

I morgon är det ostkakans dag. Det om något är väl värt att fira? För egen del äter jag ostkaka väldigt sällan. En bit kan slinka ner vart tredje år, och det är ju skandalöst dåligt av mig. Som kompensation för det har jag istället ätit ostkaka tre gånger i år.

Ostkaka är kanongott men tar enligt utsago lång tid att göra. Jag har dock aldrig provat att göra egen och tycker att det är kanon att man kan köpa färdig i butik. En fuskvariant med keso är jag visserligen sugen på att göra, så vi får se när det blir av.

Ostkakans dag

I dag kommer i alla fall en lättfixad goding som sitter fint efter middagen i morgon, nämligen ostkaka med fräscha citrussmaker och pepprig lakrits. Onsdagar är ju enligt många också ”lill-lördag”, så vad passar då inte bättre än ett dryckestips till desserten? Denna gång har Andreas Kjörling från Din Vinguide satt ihop ett spännande dryckestips som passar till smakerna.

Citrontoppad ostkaka med Turkisk Peppar

För: 4 personer
Temperatur: 200°

Citrontoppad ostkaka med Turkisk Peppar

1 stor ask Frödinge ostkaka
3 msk lemon curd
1 msk vatten
3 msk krossad Turkisk Peppar
1 dl vispgrädde

1. Värm ostkakan i 200° i ca 10-15 minuter.

2. Rör ihop vatten och lemon curd. Krossa den turkiska pepparn i en påse med hjälp av en burk eller liknande. Vispa grädden.

3. Skär ut ostkakan till runda bitar med hjälp av ett glas. Klicka på grädde, ringla över lemoncurd-creme ovanpå och avsluta med att strössla över lakritskrosset.

 

Andreas Kjörling rekommenderar dryck:

bubbel”Trots att jag är smålänning är det inte så ofta jag äter ostkaka, än mindre rekommenderar vin till denna läckra dessert. Därför slår jag på stort och föreslår en halvtorr champagne med ljus vacker färg och fyllig mousse. Balanserad av en fin syra finns här en tydlig fruktighet som väl matchar ostkakans sötma. Vinet bjuder på en härlig fräschör i eftersmaken.”

Champagne: Louis Roederer Carte Blanche (7600) 381:-

Andreas KjörlingAndreas Kjörling är sommelier och författare med fokus på vin och gastronomi. Karriären började för snart 20 år sedan. Vinintressent vaknade när han jobbade på anrika Grand Hôtel i Stockholm vilket i sin tur ledde till sommelierstudier på Restaurangakademien. Efter fem utgivna succéböcker om vin och Champagne – varav två vinnare i svenska uttagningen till World Cook Book Award, är han idag en uppskattad föredragshållare och författare. Följ honom på Facebook.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.