Citrusdoftande röksalt

Recept på hemmagjord kryddmix

En av mina nya fetisher, om man nu kan kalla det så, är att göra egna kryddmixar. Personligen tycker jag inte om att köpa färdiga mixar – jag vill välja innehållet själv och veta vad som hamnar där i. Den enda sammansatta kryddan jag använder är persillade.<

Krydda utan tillsatser

Många kryddmixar innehåller utfyllnad och smakförhöjare så som natriumglutamat (E 621). Absolut inte alla, men en del. När kryddan har stått ett tag kan man känna på doften att den innehåller natriumglutamat. Det påstås smaka den femte smaken – umami, men jag tycker mer att det luktar härsket. Kryddan Aromat innehåller natriumglutamat – precis så luktar det. E621 är ett salt som framställs på mikrobiologisk väg genom jäsning av glutaminsyra. Vill du läsa mer om detta kan du kika här på recepthjälpens sajt.

Citrusdoftande röksalt

Råvaror

Gör ditt eget salt och rub

Så, för att återgå till ämnet. Förutom fördelen att veta vad som hamnar i mixen, är det kul att göra hemmagjord kryddmix. Har man några särskilda smaker man gillar är det lätt att blanda eller hacka ner och torka i ugn. Spännande kombinationer kan komma till och bara fantasin sätter gränser. Använder man sig av färska råvaror behöver de torkas under några timmar i ugn. Det är enkelt och passar perfekt att fixa ihop när man ändå är hemma.

Salt med smak av citrus

Här är en spännande och citrusdoftande variant som passar bra till mycket. Den har en rökig ton tack vare liquid smoke, viss hetta tack vare habaneron, och en söt smak tack vare löken. När jag gjorde denna fick jag flashbacks från när jag var liten och mamma lagade isterband i ugn. Hon skar ett snitt längs med krovarna och fyllde med hackad gurka och lök – det doftade precis som av den här kryddmixen. Mysigt. Nåväl, nu hoppas ni testar, för det är himla enkelt.

» Vill du testa andra varianter? Kolla in receptet på Rosa vildsalt med hallon.

Citrusdoftande röksalt

Ca: 2 dl
Tid: 5-6 timmar
Temperatur: 50°

Citrusdoftande röksalt

1 citron
1 lime
4 stänger citrongräs
1 röd habanero
4 stora vitlöksklyftor
1 röd lök
1 dl flingsalt
1 msk liquid smoke

1. Riv skalet av limen och citronen. Finhacka citrongräset, habanero, vitlök och rödlök. Droppa liquid smoke över flingsaltet och rör ihop allt.

2. Sprid ut kryddblandningen på ett bakplåtspapper på en plåt och ställ in i 50° i ca 5-6 timmar. Ställ ugnsluckan lite på glänt så att fukten kan sippra ut. Rör om då och då. Låt svalna och häll sedan över i en burk.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.