Gör din egen citrusglace
I söndags postade Kinna Jonsson ett mumsigt recept på en citrusglace i sin blogg. Efter en snabb titt kunde jag konstatera att det lät jättegott och att jag var tvungen att prova. Jag hade en fläskfilé som låg och skräpade i kylen, så det passade ju perfekt.
Festlig och enkel helgmat
Eftersom jag nog aldrig i mitt liv har följt ett recept till punkt och pricka så var jag tvungen att modda det lite. Alltså åkte det i muscovadosocker, chili, vitlök och lite salt. Det var längesedan jag åt något där man var tvungen att mmm:a en gång i minuten för att det var så gott. Alltså tyckte jag att det var perfekt att tipsa om det här receptet lagom till det är dags för helg och kanske lite lyxigare mat? Jag hoppas att du hade en mysig Alla hjärtans i tisdags, så varför inte fortsätta i samma härliga anda med den här otroligt goda anrättningen. Tack Kinna för din citrusglace :)
Fläskfilé med citrusglace och gulbetsgratäng
Gulbetsgratäng:
4 st gulbetor
3 stora morötter
2 stora palsternackor
4 dl grädde
1 ägg
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk sweet chilisås
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar
Fläskfilé med citrus- och muscovadoglace:
1 citron
1 apelsin
1 lime
1 dl vatten
1 msk rivet citrusskal
1 dl råsocker
4 msk muscovadosocker
1/2 tsk salt
1 röd chilifrukt
1 vitlöksklyfta
500g fläskfilé
Dragoncreme:
1 dl creme fraiche (34%)
125g färskost med örter
1 msk torkad dragon
salt, peppar
1 broccolihuvud (ca 250g)
65g rucola
100g babyplommontomater
1. Skala och skiva rotsakerna tunt och hacka löken. Smöra en ugnsfast form och varva rotsaker med lök hela vägen upp. Vipa ihop grädde med pressad vitlök, sweet chilisås, vinäger, ägg och kryddor. Slå stanningen över och ställ in i 225° i ca 45-50 minuter.
2. Riv skalet ifrån citrusfrukterna och pressa ur saften. Hetta upp vatten, citrusskal och saft i en kastrull. Häll i socker och låt detta puttra till det har reducerats till en simmig smet (när bubblorna börjar se lite segare ut är den klar, blir den för seg, späd med vatten). Ta ut kärnorna ur chilifrukten och hacka chiliköttet och vitlöken. Ha ner dessa och salt i glacen och låt sedan svalna.
3. Ansa fläskfilén. Hetta upp en grillpanna och stek fläskfilén hel med kryddor. Kontrollera innertemperaturen med en termometer, ca 64-65° är lagom om du vill ha rosa och fint kött. Pensla med glacen när den är färdigstekt.
4. Rör ihop creme fraiche med salt, peppar och dragon. Ångkoka broccolin och skölj rucola och tomater.
Rekommenderat vin till: Penfolds Koonunga Hill (6253) 99:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.