Slökokta ribs i Coca Cola och Bourbon med körsbär

Goda tillbehör på sommaren

Är du mitt uppe i semestern? Då borde du ska unna dig något riktigt gott från grillen. Under ledigheten kan man passa på att ge maten lite extra tid – och hur gott är det inte att grilla?

Originalrecepten på tillbehören i denna rätt, Grillad ananassalsa och het bönröra, är framtagna av Magnus Albrektson för Kronfågel. När jag var på Spot and Tells event med Kronfågel uppe på Gondolens tak nygligen bjöd Mange på detta. Det var så otroligt gott att jag ville testa att göra det själv. Som tur är kan man hitta dessa recept i Kronfågels receptbroschyrer som finns i butik just nu för Beer Can Chicken.

I vanlig ordning har jag gjort en del modifikationer i recepten. Dels ville jag ha bönröran riktigt het. Dessutom är gul zucchini inte så enkelt att få tag i, därför har den tagits bort tagits bort.

EldGrillade grönsakerLökröra

Saftiga ribs på grillen

Vi åt som sagt Beer Can Chicken till detta på Gondolen. Jag älskar verkligen Beer Can Chicken, men ville denna gång testa med slökokta ribs som sedan hamnar på grillen. Penslingen bestämde jag mig denna gång för att hålla enkel – det var tillräckligt mycket att hålla reda på ändå. När det kommer till ribsen går det lika bra med tjocka som tunna. Jag använde ribs från rapsgris som jag var och styckade tidigare i våras.

Grillade Cola- och körsbärsribsKorianderGrillade Cola- och körsbärsribs

Kokta ribs i Nordic Cooker eller Crock Pot

Vid tidigare tillfällen har jag kokat ribsen i en Crock Pot, men den här gången var det dags att testa i en Nordic Cooker. Det gick hur fint som helst. Ingredienserna till kokningen hälls i tillsammans med ribsen – sedan kan den stå där och sjuda för sig själv. Mellan 6-8 timmar kan man låta dem gå innan man grillar dem med den härliga penslingen.

Har man en Crock Pot gäller istället 6-7 timmars kokning på lägsta temperaturen. Det här blir riktigt gott kan jag lova! Har du inte en slökokare kan man även låta ribsen koka på lägsta temperatur i en kastrull på spisen – glöm dock inte att du måste hålla ett öga på det hela.

Slökokta ribs i Coca Cola och Bourbon med körsbär, grillad ananassalsa och kryddig bönröra

För: 4 personer
Tid: 8 timmar på lägsta temperaturen (II) i Nordic Cooker

Grillade Cola- och körsbärsribs med grillad ananassalsa och kryddig bönröra

Ribs:

1 kg ribs
1 liter Coca Cola
1 dl Jim Beam Red Stag (körsbärsbourbon)
5 vitlöksklyftor
salt, peppar

Glaze till Pensling av Ribs:

1 msk liquid smoke
1 dl coca cola
1/2 dl rapsolja
salt, peppar

Grillad ananassalsa:

1 apelsin
2 lime
2 tsk chipotlepasta
1 röd paprika
1 ananas
2 salladslökar
1 kruka koriander
salt

Het bönröra:

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk dijonsenap
1 msk äppelcidervinäger
1 dl olivolja
1 msk chipotlechilipulver
1 burk stora vita bönor
1 burk svarta bönor
1 burk kikärtor
1 zucchini
1 röd paprika
1 gul paprika
1/2 kruka basilika
salt, peppar

1. Ha ner Coca Cola, körsbärsbourbon och halverade vitlöksklyftor i slökokaren. Salta och peppra och lägg ner ribsen. Är ribsen breda kan de med fördel delas till bitar om 4-6 spjälor innan de åker ner i slökokaren. Låt slökokaren gå på lägsta temperaturen i ca 8 timmar. Vänd gärna ribsen efter halva tiden.

2. Pressa saften från apelsinnen och limen ner i en skål. Rör ihop allt med chipotlepastan. Kärna ut och dela paprikan i fyra. Skär skalet av ananasen och skär den i tjockare skivor längs med. Grilla dessa och tärna sedan dessa fint och ha ner i salsan. Finstrimla salladslökarna och hacka koriandern. Strössla detta över och smaka av med salt.

3. Hacka löken och vitlök och fräs den mjuk med smör i en panna. Ha ner i en mixer tillsammans med dijonsenap, äppelcidervinäger, olivolja och chipotlechilipulver. Kör till en puré och smaka av med salt (tänk på att bönorna kan behöva lite extra salt). Skölj bönor och kikärtor. Rör ihop med purén. Kärna ur och dela paprikorna i fyra klyftor. Skär ändarna av zucchinin och dela den på hälften rakt igenom. Grilla zucchini och paprikor. Skiva upp och ha ner i bönröran. Strimla basilikan och strössla över.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.