Panera i corn flakes?
Har du någon gång testat att panera i corn flakes är det nästan lite svårt att gå tillbaka till en vanlig ströbrödspanering. Allra godast är det att panera kyckling och fisk i corn flakes, men naturligtvis kan man använda det till andra saker precis som vanligt ströbröd. Det finns några fördelar med att panera med corn flakes. Dels blir det glutenfritt. Observera dock att det kan finnas spår av gluten i många majsprodukter, så kolla noga att corn flakesen är glutenfria, om du har celiaki.
Den andra fördelen är att det blir väldigt frasigt och krispigt om man panerar med corn flakes. För att panera med corn flakes behöver du en mixer med mixerskål/kanna. Då är det bara att hälla i corn flakesen och mixa till önskad storlek. För stora bitar har en tendens att trilla av och för små blir mest ett pulver, så ett mellanting är bra att sikta på.
Mixer är ett måste i köket
Även om jag tycker att en mixer är något av det mest användbara att ha i köket så kanske alla inte har det. Då kan man hacka flingorna med en kniv, vilket är lite pilligt och får dem att hamna över halva köket. Man kan också smula dem i en mortel, alternativt kavla dem med en vanlig brödkavel eller en flaska. Då är det en fördel att lägga flingorna i en ren kökshandduk eller en påse. Det gäller att vara kreativ om man inte har de hjälpmedel som behövs.
Kycklingen sköljer jag av och torkar. Sedan doppar jag den i uppvispat ägg och därefter i corn flakes-krosset. Har man en fritös kan man fritera kycklingen i den. Jag brukar istället hälla olja i en stekpanna och steka i den. Har du inte frityrolja går det bra med varmpressad rapsolja eller solrosolja. Man kan naturligtvis också använda en airfryer, om man känner för det.
Var lite svinn-smart
Till kycklingen serverar jag vitlöksris, stekta grönsaker och srirachamajjo. Man kan så klart koka riset på vanligt vis om man hellre vill det, men jag lovar att denna variant är hur god som helst. Grönsakerna i sin tur kan man variera med det man har hemma, tycker om eller är sugen på. Du kan också passa på att vara lite svinn-smart genom att tömma kylen på grönsaker som börjar bli lite trötta och sladdriga. Stekta i sesamoljan får de nytt liv och blir goda. Färdigblandad srirachamajonnäs går att köpa, men jag brukar blanda min själv för att få den styrka jag själv vill ha.
» Här hittar du fler goda recept med kyckling

Corn flakespanerad kyckling med ris och grönsaker
Srirachamajonnäs:
1–2 msk srirachasås
1 dl majonnäs
Vitlöksris:
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
salt
4 dl basmatiris
4 dl vatten
Stekta grönsaker:
1/2 broccolihuvud
1 gul lök
1/2 röd paprika
200g savojkål
10 cm purjolök
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
1 msk sesamolja
0,5 dl olivolja
1 msk honung
2 msk japansk soja
1/2 lime
1 tsk malen koriander
salt, svartpeppar
Corn flakespanerad kyckling:
4 kycklingfiléer
5 dl malda corn flakes
1 ägg
salt
1 liter frityrolja
- Rör ihop srirachasås med majonnäs. Ställ majjon svalt fram till servering.
- Värm oljan i en kastrull. Pressa i vitlök och lägg i riset. Stek allt under omrörning i några minuter. Salta, slå på vattnet och lägg på locket. Låt riset knappt puttra på svag värme i 11 minuter. Ta av kastrullen från plattan och riset svälla klart i 11 minuter.
- Skär broccolin till mindre träd. Grovhacka den gula löken. Kärna ur och skär paprikan på längden till remsor. Strimla savojkålen, skiva purjolöken och hacka chilin. Finhacka vitlöken. Häll sesamolja och olivolja i en stekpanna och värm till medeltemperatur. Lägg i broccoli och gul lök och stek några minuter under omrörning. Lägg i resten av grönsakerna. Stek allt tills det börjar mjukna. Strö över vitlök, ringla över honung och soja. Pressa över lime och krydda. Stek tills grönsakerna mjuknat men fortfarande har lite kärna kvar.
- Tina kycklingen om den är fryst. Kör corn flakesen till mindre bitar i en mixerskål. De ska inte bli som ett pulver utan i storlek ungefär som ströbröd. Lägg corn flakesen på ett fat och vispa upp ett ägg med lite salt på ett annat fat. Torka av kycklingfiléerna och vänd dem först i ägget och sedan i corn flakesen. Lägg varje filé på en skärbräda och tryck in corn flakesen ordentlig och addera med där det trillar bort. Värm olja i en stekpanna till cirka 170°C och lägg i kycklingen. Fritera den gyllene på båda sidor. Vänd den ett par gånger och fritera till en innertemperatur på cirka 70°C. Låt rinna av på ett avsvalningsgaller eller hushållspapper.
Rekommenderat vin till: Château Larouy Graves Blanc (3134)

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.