Torsk panerad i corn flakes med ärtor och dragonmajonnäs

Hemmagjorda fiskpinnar

När jag var liten var fiskpinnar med ärtor och potatismos något av det bästa jag visste. När jag blev äldre såg jag ett program på tv där de visade vad som egentligen hamnade i fiskpinnarna. Det var alla möjliga bindmedel och konstiga fiskrester. Urk! Efter det blev jag ganska skeptiskt – inte bara till fiskpinnar, utan även andra halvfabrikat där det petas i diverse smakförhöjare och utfyllnadsmedel.

Jag vill ha riktiga produkter utan onödiga tillsatser. Därför betalar lite mer för en riktig produkt, eller så gör jag maten själv från scratch – som denna mumsiga torsk panerad i corn flakes med ärtor och dragonmajonnäs. Att göra fiskpinnarna själv är inte det minsta svårt – allt du behöver är bitar av fisk som du panerar. I detta recept har jag använt torskryggsfiléer som man köper styckfrysta.

Panera i Corn Flakes

Vill man som sagt skippa fusk-maten kan man göra egna fiskpinnar. Det är inte alls svårt och paneringen kan varieras på en mängd olika sätt. Friterar fisken du i panko-ströbröd blir den fin och frasig (eftersom dessa stora brödflagor suger upp mer fett). Man kan också panera i krossade corn flakes som både sätter extra piff på det hela, gör det frasigt och gott – och glutenfritt. Observera dock att alla corn flakes-sorter inte är garanterat glutenfria då de kan gå igenom samma maskiner som där man producerar produkter med gluten. Ta alltså en extra titt på paketet om du är glutenintolerant.

Orkar du inte göra din egen dragonmajonnäs till såsen kan du blanda färdig majonnäs med smulad dragon (samma mängd som nedan) och blanda med creme fraiche. Vill man bara ha en majonnäs och inte en sås skippar man bara creme fraichen.

» Fler glutenfria recept hittar du här

Torsk panerad i corn flakes med ärtor och dragonmajonnäs

För: 4 personer

Torsk panerad i corn flakes med ärtor och dragonmajonäs

Torskrygg panerad i corn flakes:

4 styckfrysta torskryggfiléer
1 ägg
5 dl cornflakes
salt, peppar

Stomp:

1 blomkålshuvud
1 palsternacka
1 morot
10 cm purjolök
2 dl creme fraiche (34%)
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

Sås med dragonmajonnäs:

2 äggulor
3 msk olivolja
1 msk citronsaft
2 msk dragon
2 dl creme fraiche
0,5 tsk socker
salt, peppar

1. Dela blomkål och palsternacka till mindre bitar. Koka mjukt i saltat vatten ca 10 minuter. Mosa palsternacka och blomkål med en potatismosare. Skala moroten och riv på stora hålen på ett rivjärn. Strimla purjon. Rör i creme fraiche, morot, purjolök och vinäger, samt salt och peppar.Ställ tillbaka på plattan och hetta upp under omrörning.

2. Tina fisken och torka den med hushållspapper. Kör cornflakesen med mixer. Vispa ihop ägget och doppa fiskfiléerna i det. Doppa undersidan av fisken i cornflakesen och lägg sedan i en smörad stekpanna med panerade sidan nedåt. Fortsätt så med alla fiskbitarna. Pensla sedan den opanerade öovansidan på fisken med ägg och strössla över cornflakes. Vänd runt fisken och stek gyllenbruna.

3. Vispa ihop äggulorna med olja. Pressa i citronsaft, smula i dragon och rör ner creme fraiche. Salta och peppra och smaka av med lite socker. Servera rätten med gröna ärtor.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.