Couscoussallad med padrones, sparris och soltorkade tomater

Sallad som tillbehör på sommaren

Denna couscoussallad med padrones, sparris och soltorkade tomater är ännu ett gott tillbehör att lägga till samlingen med enkla och goda recept. Den här salladen är perfekt att laga till sommarens middag och servera med exempelvis kyckling, någon fisk, en köttbit eller en smarrig grönsak som man lägger på grillen. Det smidiga med sallader är att de går att göra i förväg – gärna redan på morgonen. Sedan är den bara att plocka fram den när det är dags att äta och middagen är klar.

I denna couscoussallad lägger jag rucola och sparris. Jag steker även pimientos de padron som är de små gröna paprikorna som man köper i påse eller ett tråg. Padrones brukar man ofta steka i olja, och när de blåst upp sig och fått lite yta tar man ur dem ur stekpannan och strör över salt. Precis på samma vis grö jag med padronesarna till denna sallad.

Knepet när man ska steka padrones

Knepet när man ska steka padrones är att lägga dem i oljan redan i den kalla pannan och sedan svarta värmen. Många lägger i padronesarna när oljan blivit varm, men då spottar och fräser det en massa från pannan och man får olja över hela köket. Det här tricket är alltså smartare. Då riskerar man heller inte att de små paprikorna bränns direkt av den hastiga temperaturökningen. Självklart går det bra att byta padronesarna mot vanlig grön eller röd paprika som man steker istället.

I denna sallad lägger jag öven i soltorkade tomater som jag strimlar. Om man vill ha en ännu matigare sallad kan man även lägga i en burk svarta bönor. Ska du iväg på picknick kan man även blanda ner strimlad skinka eller grillad kyckling i salladen så har du en helt komplett rätt att ta med.

» Här hittar du fler recept på goda, matiga sallader

Couscoussallad med padrones, sparris och soltorkade tomater

Couscoussallad med padrones, sparris och soltorkade tomater

För: 4 personer som tillbehör

3 dl couscous
1 knippe sparris
200g padrones
olja att steka i
10 bitar soltorkade tomater i olja
75g rucola
salt, svartpeppar

  • Tillaga couscousen enligt anvisningen på förpackningen.
  • Skär bort den träiga änden på sparrisen och skär resten i 2 cm långa bitar. Häll olja i en stekpanna och lägg i padronesarna hela. Värm upp pannan till medeltemperatur och vänd runt padronesarna med en stekpincett tills de börjar få en gråare yta. Lägg i sparrisen. Salta ett varv. Stek tills padrones och sparris mjuknat och fått yta runt om.
  • Lägg sparrisen i couscousen och padronesarna på en skärbräda. Skär bort fästet och skiva padronesarna. Blanda ner i salladen.
  • Strimla de soltorkade tomaterna. Blanda ner i couscousen tillsammans med rucola. Smaka av med salt och peppar.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.