Couscoussallad med rökt majskyckling

Enkel och gott till grillen

Med längre och varmare dagar blir i alla fall jag sugen på att flytta ätandet utomhus. Nu har vi börjat komma i ordning med utemöblerna, och med tanke på att vi har massor av sol på tomten är det bara att hitta en plats i lä där man kan avnjuta middagen. Denna couscoussallad med rökt majskyckling är en god och härlig middagsrätt som inte kräver allt för konstiga ingredienser. De flesta av dem har vi faktiskt alltid hemma; kikärtor, kapris, couscous och rödlök har vi i skafferiet. Mandel och blomkål förvarar vi i kylen – i rumstemperatur härsknar ju fettet i nötterna fortare. I odlingslanden har vi mynta och gräslök.

SommarvyTill det hela kompletterar vi med det protein vi är sugna på. Den här gången fick det bli rökta majskycklingklubbor från Holy Smoke. Självklart kan man röka kycklingklubborna själv. Man kan också ta exempelvis lax, kött eller vegetariskt som tillbehör till salladen. Denna rätt är smidigt då man gör couscoussalladen och dressingen först. Dessa kan man göra redan på morgonen. Vill man ha kallt tillbehör till det hela som exempelvis rökt skinka eller inkokt lax är det bara att plocka fram och äta. Annars lägger man det man är sugen på på grillen. På så vid är det också perfekt som picknickmat.

Så får man blomkål att hålla längre

Blomkål är en grönsak som håller länge i kylen bara den förvaras rätt. Jag brukar ha den i ett kylskåp som är en glad kallare än vanligt för att förlänga hållbarheten. Jag brukar också ha den i en öppen plastpåse. Är blomkålen plastad när jag köper den brukar jag göra några större hål här och där i plasten så att det inte bildas kondens och mögel inuti plasten.

Då räcker den gott och väl i en eller ett par månader. Man får så klart hålla ett öga så att den inte börjar få svarta prickar på ytan eller bli allt för sladdrig. Vill man förvara den ännu längre är det bara att kära ner den till mindre träd och frysa in. Vill du förresten att denna maträtt ska bli glutenfri byter du bara couscousen mor quinoa eller ris.

» Här hittar du fler härliga sommarrätter

Couscoussallad med rökt majskyckling

För: 4 personer

Couscoussallad med rökt majskyckling

Couscous- och blomkålssallad:

2 dl couscous
200g blomkål
1 burk/tetra kikärtor
1 dl mandel
1/2 rödlök
1 knippe gräslök
10 blad mynta, gärna små blad
1 dl stora kapris

Dressing:

1,5 msk dijonsenap
1/2 citron
1 dl vatten
0,5 dl olivolja

Tillbehör:

4 rökta majskycklingklubbor
1 burk bearnaisesås (med chipotle)
några blad romansallad

  • Koka couscousen enligt anvisningen på förpackningen. Riv blomkålen på de stora hålen på ett rivjärn. Skölj kikärtorna. Grovhacka mandeln och rosta den med en liten klick smör eller olja i en stekpanna tills den fått färg. Låt svalna. Skär rödlöken till smaka klyftor. Grovhacka gräslök och strimla myntan. Blanda allt i en stor skål tillsammans med kapris.
  • Vispa ihop dijonsenap med 1 msk saft från citron, vatten och olja. Smaka av med salt och peppar. Servera dressingen till salladen.
  • Grilla majskycklingen. Servera med bearnaisesås och några blad romansallad.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.