Inlägget innehåller annonslänkar för Cervera

Crunchig topping med ramslök

Enkel topping med ramslök

Goda tillbehör till middagen kan man aldrig få för många av. Olika tillbehör hjälper också till att lyfta maten samt addera smaker och texturer. En topping jag ofta svänger ihop på våren är en crunchig topping med ramslök. Kort och gott skulle den också kunna kallas för ramslöksgremolata. En gremolata kan man nämligen både göra torr eller lite geggigare med hjälp av olja. Denna crunch är en torr variant som adderar tuggighet och en god, lättsam vitlökssmak från ramslöken.

Att göra denna crunch är väldigt enkelt och den kräver ingen tillagning. Om man vill kan man rosta mandeln för att den ska få en nötigare smak. Rå mandel har lite ”gräddigare” smak. Mandeln grovhackar man i så fall – alltså inte för fint utan lite semi-slarvigt. Sedan rostar man den i en liten skvätt olja i en stekpanna tills den fått lite färg. Runt medelvärme i pannan brukar vara lagom. Det är som sagt en smaksak om man vill rosta mandeln eller inte. Och så klart lite en fråga om bekvämlighet.

Ramslök

Så lätt är det att göra den

För att göra denna topping hackar man nötterna, ramslöken och persiljan. Skalet på citronen river man. Jag brukar använda ett så kallat zestjärn för att riva citronen, men ett gammalt hederligt rivjärn funkar bra det med. I alla fall så länge citronen inte är för trött i skalet. Det kan den ju bli om den blir liggande i kylen för länge. Välj gärna en ekologisk citron eftersom de bekämpningsmedel som används för att odla citronen hamnar i skalet – och det är detta man ska äta. Vill man ha lite mer smak och punch i toppingen kan man också ha i en halv finhackad schalottenlök.

Vad ska man servera till?

Vad kan man då ha denna topping på? Ja varför inte toppa den nygrillade korven med den? Antingen korven med bröd, eller så kan man grilla tjocka korvar och servera med en krämig potatissallad och denna goda topping. Då kan man till och med blanda den med lite rostad lök. Den passar också fint till lamm, exempelvis en härlig lammstek med rotselleripuré. Eller varför inte kallrökt lax och potatissallad som toppas med denna crunchiga ramslöksopping?

Ja, som du kan lista ut passar den fint till krämiga tillbehör. Den passar ju inte heller bara att lägga på maten – den kan blandas ner i maten som en god smaksättare och texturhöjare. Exempelvis i en klar potatissallad. Har du ingen ramslök kan du byta mot en liten vitlöksklyfta och en knippe gräslök. Det går även bra med kajplök eller blasten från vitlök.

» Fler recept med ramslök hittar du här

Crunchig topping med ramslök

Crunchig topping med ramslök

För: 4 personer som tillbehör

0,75 dl sötmandel
25g bladpersilja
15 normalstora blad ramslök
1/2 citron, skal
salt

  • Hacka sötmandel, persilja och ramslök. Tips: det är även gott att rosta mandeln i en torr panna så den får lite yta.
  • Zesta eller riv citronskalet och blanda med örterna och mandeln.
  • Smaka av med en nypa salt.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.