Currygryta med mango och quorn bitar

Recept på vegetarisk gryta

Jodå. Nu lagas det vardagsmat för fulla muggar igen. Gärna smaskiga grytor, och emellanåt köttfritt. Jag vet inte om du känner till Kung Markatta? Kung Markatta är kungen av ekologiskt och har funnits på marknaden i över 30 år. Jag minns det redan som liten att vi hade Kung Markattas produkter hemma. Om jag inte minns fel brukade mamma köpa deras russin, men idag har de ett stort utbud av produkter med allt ifrån torkad frukt och kallpressade oljor, till pasta, bönor och sylt.

En relativt ny produkt är deras färdiga såser. Jag är inget fan av färdiga såser, men deras med smak av curry och mango har på något vis ständigt trillat in i matlagningen. Det är helt enkel både god och enkel att använda. Ett av de senaste recepten jag använde den i är denna currygryta med mango och quorn bitar. Där passar den perfekt.

Enkel vardagsmat

Vet du vad Quorn är då? Quorn är ett vegetariskt alternativ som påminner mycket om kött – i alla fall till utseende och konsistens. Första gången jag provade Quorn sa jag inget till min sambo att det var vegetariskt. Då valde jag produkten Quorn Filéer som påminner om kyckling, och han märkte aldrig att det inte var det. Quorn görs på mykoprotein vilket kommer från svamp. Själva produkterna har enligt min mening inte särskilt mycket smak, så man får helt enkelt addera den smak man själv vill.

I den här grytan passade quorn bitar perfekt med smaken av curry och mango samt massor av grönsaker och bönor. Vi körde lite av en kylskåpstömning och då växte rätten fram. Enkelt, smidigt och gott är var det blev.

» Här hittar du fler recept med quorn

Currygryta med mango och quorn bitar

För: 4 personer

Currygryta med mango och quorn bitar

500g gulbetor
3 morötter
1 stor gul lök
1 påse Quorn bitar
1 knippe rädisor
200g frysta haricots verts
1 dl Kung Markatta Curry-Mangosås
1 dl vatten
1 tetra kikärtor
salt, peppar
8 bitar soltorkade tomater
1,5 dl naturella cashewnötter
1 kruka färsk koriander

1. Skala och dela gulbetor till kvartar. Koka upp en kastrull med saltat vatten och låt gulbetorna koka i cirka 10 minuter. Skär morötterna till mindre stavar och låt dem koka med i vattnet de sista 2 minuterna.

2. Hacka gul lök och låt det mjukna i smör i en högkantad stekpanna. Ha ner de frysta Quorn-bitarna och låt dem stekas till de tinat och fått lite yta. Snoppa rädisorna och skär dem till kvartar. Ha ner i pannan och låt allt stekas cirka 5 minuter. Slå av vattnet på gulbetor och morötter och ha ner dem i pannan. Tina och halvera haricots vertsen om de är hela – är de redan skurna till bitar är det bara att ha i.

3. Blanda i curry- och mangosåsen samt vatten och kikärtorna. Smaka av med salt och peppar. Strössla över strimlade soltorkade tomater, caschewnötter och kvistar av färsk koriander vid servering.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.