Currygryta med picnicbog, blomkål, aubergine och zucchini

God gryta med curry

Alltså, jag har fått pippi på curry. Jag som inte ens gillade det tidigare har nu gått och blivit en curry-älskande wannabee-indier som ni vill ha curry till det mesta. Vad hände? Curry passar bra till alla köttslagen, men framför allt kyckling och lamm, och speciell till vego. Denna currygryta med blomkål, aubergine och zucchini är en variant av en bas-gryta vi ofta äter.

Madeleine LandleyTillbehören är ofta desamma, men de är viktiga – ris, mango chutney, salta jordnötter och någon form av yoghurt eller creme fraiche brukar vi ha. Att blanda i färsk mynta i yoghurten är riktigt gott, men den funkar även fint naturell.

Tillbehören är viktiga

Chutneyn som jag tycker är godast heter Mango Chutney Bengal. Den innehåller små svarta frön som jag först trodde var svarta sesamfrön, men visade sig vara kalonjifrön. Kalonjifrön, nigellafrön eller svartkummin, som de kallas på svenska har en muskot-liknande smak. Lustigt nog är denna växt (Nigella Sativa) inte besläktad med kummin utan är en ranunkelväxt som har sitt ursprung i sydvästra Asien. Fröna används ofta inom bengalisk matlagning, därav namnet på chutneyn. För den vetgirige är det också dessa små svarta frön som används till naanbröd.

Perfekt att göra mycket av

Riset jag serverar till curryn ska helst vara basmati. Testa gärna basmatiriset med hästen på – det har så himla bra smak och konsistens. Jag brukar göra en stor omgång av denna currygryta och frysa in i matlådor. Då kan jag plocka fram en låda när jag inte orkar laga middag, eller ta med som lunchlåda på jobbet. Tillbehören tar jag med separat i små lådor.

Rökt PicnicbogDenna gryta är också perfekt om man har kvar rester av något kött. Kött blir inte alltid så kul att värma upp eftersom det tappar lite av den där perfekta saftigheten man uppnått med hjälp av en termometer. När man värmer köttet förlorar det ju vätska och bli torrt. Då är det perfekt att strimla köttet och ha ner i denna currygryta.

I detta recept rökte jag först köttet – nämligen picnicbog, i en offset smoker (se receptet här). Eftersom picnicbog oftast säljs i ganska stora bitar blir det en del över. Då serverar man så mycket som går åt till middagen och sedan använder man resten till receptet på grytan nedan. Perfekt!

Så varierar du receptet

Självklart kan du göra detta recept helt vegetariskt – då skippar du bara köttet helt och hållet. Du kan också göra det med picnicbog som du steker innan – du måste alltså inte röka den, även om det ger väldigt god smak. Receptet nedan är med rå, orökt picnicbog. Om du röker picnicbogen först tärnar du den sedan, steker hastigt i en riktigt varm stekpanna och har sedan ner i grytan. Jag gör det i steget efter de stekta grönsakerna. Steg 1 i receptet nedan ersätts således av själva rökningen. Köttet är ju redan tillagat så det behöver bara en knuff med värme i slutet. Använder du otillagad picnicbog gör du som nedan. Till stekningen använder du sån grillolja som brukar säljas i flaska till grillning – den går naturligtvis lika bra att använda i stekpannan. Vill du variera det hela passar lamm och kyckling också bra om man vill ha kött.

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Currygryta med picnicbog, blomkål, aubergine och zucchini

För: 6-8 personer

Currygryta med picnicbog, blomkål, aubergine och zucchini

500g picnicbog
grillolja
salt, peppar
1 stor gul lök
1/2 gul paprika
1/2 grön paprika
300g blomkål
1 aubergine
1 zucchini
3 msk sesamolja
1 röd chilifrukt
1 burk/tetra kokade kikärtor
500g krossade tomater
3 dl vatten
2 msk japansk soja
1-1,5 msk gul curry
1 tsk vitlökspulver
salt, peppar

Tillbehör:

basmatiris
salta jordnötter
mango chutney
creme fraiche eller matlagningsyoghurt
sallad, ex maché

  • Skär picnicbogen till lagom bitar och stek dessa med grillolja i en stekpanna tills de fått yta runt om. Salta och peppra köttet. Ös över i en gryta.
  • Hacka gul lök i stora bitar. Kärna ur och hacka paprikorna. Skär ner blomkålen till små träd. Tärna aubergine och zucchini.
  • Börja med att låta löken mjukna i smör i en stekpanna på medeltemperatur. Ös över i en gryta.
  • Ha ner paprika, blomkål, aubergine och zucchini i stekpannan tillsammans med sesamolja. Stek under omrörning tills grönsakerna mjuknat. Salta och peppra och ös sedan över dem i grytan.
  • Strimla eller hacka den röda chilin och ha ner i grytan tillsammans med avsköljda kikärtor. Rör i krossade tomater och vatten – skölj ur den krossade tomatförpackningen med vattnet för att ta tillvara på allt. Slå på soja och smaka av med gul curry, vitlökspulver, salt och peppar. Låt allt puttra ihop i 10-15 minuter under lock.
  • Servera med kokt ris, salta jordnötter, mango chutney, creme fraiche eller matlagningsyoghurt samt några blad av valfri sallad.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.