Currykyckling med bönsallad, vitlöksris och tortillabröd

Typisk enkel fredagsmat

Man skulle kunna säga att denna currykyckling med bönsallad, vitlöksris och tortillabröd är som en variant av tacos. Alltså såna tacos som man äter i de mjuka tortillabröden. Antingen äter man denna rätt med tortillabröden vid sidan av, eller så lassar man i innehållet och äter som en taco.

Det är lustigt. Förr avskydde jag gul curry. Jag tyckte det luktade svett och smakade ännu värre. Att ta med mig till en indisk restaurang var det alltså inte tal om. Jag vill ändå inte gå miste om något så jag började först att vänja mig röd curry och sedan grön. Idag bara älskar jag gul curry. Jag har till och med en liten dutt gul curry i det brasilianska vitlöksriset när jag kokar det. Curryn ska knappt gå att ana och används bara som en umamiknuff. Den ger alltså inte smak av curry utan lägger sig mer som en rondör i botten.

Mat som kan förberedas

Idag äter jag som sagt gärna curry, och framför allt till kyckling. Till denna kyckling gör jag en blandning av vitlök, ingefära, sesamolja, gul curry, chipotlepasta, soja och tomatpuré som kycklingen först får marinera i och sedan stekas med. Det hela blir kryddigt och gott och passar perfekt till riset, bönsalladen och crème fraichen.

För mig är det här typisk fredagsmat (eller lördagsmat) som jag gärna svänger ihop när vi ska käka framför tv:n. Kycklingen kan man lägga i marinaden i förväg och bönsalladen kan också göras med framförhållning. Jag tycker att ris funkar fint att koka och sedan värma i micron, så vill man spara tid går det också att förbereda. Sedan är det bara att steka kycklingen och servera med tillbehören. Hur gott och enkelt som helst.

» Här hittar du fler god fredagsrecept

Currykyckling med bönsallad, vitlöksris och tortillabröd

Currykyckling med bönsallad, vitlöksris och tortillabröd

För: 4 personer

Currykyckling:

1 msk riven ingefära
2 vitlöksklyftor
2 tsk sesamolja
0,75–1 dl kallpressad rapsolja
1 tsk gul curry
1 tsk chipotlepasta
1 tsk kinesisk soja
1 msk tomatpuré
salt, svartpeppar
3 kycklingfiléer

Bönsallad:

1 burk/tetra svarta bönor (400g)
1/2 rödlök
1 dl paprikasallad
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk olivolja
1/3 kruka koriander
salt, svartpeppar

Vitlöksris:

2 msk kallpressad rapsolja
2 vitlöksklyftor
2 dl långkornigt basmatiris
3 dl vatten
salt

Tillbehör:

créme fraiche
tortillabröd

  • Riv ingefäran och pressa vitlökskryddorna. Rör ihop alla ingredienserna till kycklingmarinaden. Tina kycklingen om den är fryst och skär den till lagom munsbitar. Lägg kycklingen i marinaden och låt det stå i kylen under dagen.
  • Skölj bönorna i ett durkslag. Hacka rödlöken. Blanda bönor och rödlök med paprikasallad, 1 tsk äppelcidervinäger, olivolja, rivna blad och stjälkar från koriander, salt och svartpeppar. Låt gärna stå i kylen under dagen.
  • Värm olja i en kastrull till medelvärme och pressa i vitlöken. Värm vitlöken under omrörning några sekunder och lägg sedan i riset. Rör om med jämna mellanrum under 3–5 minuter så riset rostas lite och får suga i sin av vitlökssmaken. Slå på vatten och salt, lägg på locket och låt riset knappt sjuda i 12 minuter – det får inte bubbla för häftigt, så spricker riskornen. Stäng av plattan och låt kastrullen stå i 12 minuter med locket på.
  • Värm en stekpanna till medelvärme och lägg i kyckling och marinad. Stek tills kycklingen är genomlagad. Servera med crème fraiche och tortillabröd.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.