Daal i kikärtspannkakor med ris och grön chili

Fredagsmat från skafferiet

Mat som kan lagas med ingredienser från skafferiet är smidigt. Då slipper man springa till butiken hela tiden och köpa nytt. Denna rätt bestående av daal i kikärtspannkakor med ris och grön chili är en riktigt härlig fredagsrätt som jag svängde ihop lite på test. Först och främst ville jag prova att göra kikärtspannkakorna. Dessa görs utan ägg och kräver bara fyra ingredienser. Dagen innan hade jag gjort daalen, så är jag stekte pannkakorna dagen efter ville jag se hur dessa två passade ihop. Det visade sig bli stor succé, så nu för tiden köper vi inte ens tortillabröd utan använder dessa enkla kikärtspannkakor istället som bröd. Det är viktigt att pannkakssmeten står en timme så kikärtsmjölet får lösa upp sig ordentligt. Sedan är det bara att grädda på!

Madeleine Landley vid frysen från AEGDenna maträtt görs som sagt med mycket ifrån skafferiet; ris, linser, krossade tomater, currypulver, kokosmjölk, kikärtsmjöl olja och så vidare. Har man inte möjlighet att komma iväg och handla färskvaror kan den röda paprikan bytas mot paprika på burk och den gula löken kan man byta mot lökpulver. Blomkål är himla smidigt att köpa färsk och frysa in i små buketter. Det går naturligtvis även att köpa fryst blomkål i butik. Får man inte tag i blomkål kan man istället addera en burk kokta kikärtor i receptet. Att servera en sallad och yoghurt till det hela adderar fräschör, krisp och syra, men får man av någon orsak inte tag i det går det så klart att skippa. För att få in lite syra i den hela kan man ha i en liten skvätt äppelcidervinäger i daalen. Den skivade gröna chilin kan man byta mot inlagda jalapeños.

Ta hjälp av skafferiet och frysen

Man kan ju undra varför jag förespråkar att så mycket ska komma från skafferiet och frysen? Ja, för att det är enkelt och smidigt föstås. Till landet handlar vi ofta en massa torr- och frysvaror på en gång och fyller bilen med. På så vis slipper vi hålla på och åka tre mil i varje riktning till en stor butik. Så här under sjuktider är det också skönt att kunna hålla sig hemma och redan ha maten på bulk. Det är då man ska satsa på mat som håller länge – i skafferiet och infryst. Har man alltid något där hemma blir det också enklare att svänga ihop en middag – då finns det nämligen alltid något att ta av. Vi gör även så hemma i stan och kompletterar bara med en snabb tur till butiken eller odlingslanden för att komplettera med något färskt.

Mer än man kan tro går förresten att frysa. Här om veckan plockade vi fram en ostkaka som vi hade haft i frysen ett halvår. Hur smidigt som helst. Det är egentligen bara pastejer och patéer som löser upp sig och inte funkar att frysa in. Gurka och sallad tappar så klart också sitt användningsområde. De grönsaker som blir sladdriga kan man ha ner i en gryta eller en gratäng eftersom det inte märkt som konsistensen är lite tröttare än vanligt. Ska du frysa in grönsaker är det oftast smidigast att hacka dem innan du fryser in dem.

» Här hittar du fler recept på god fredagsmat

Daal i kikärtspannkakor med ris och grön chili

För: 6 personer (2 var)

Daal i kikärtspannkakor med ris och grön chili

Daal:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 röd paprika
350g blomkål
2,5 dl röda linser
5-6 dl vatten
1,5 msk gul curry
2,5 dl kokosmjölk
0,5 tsk rökt paprikapulver
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk ancho chilipeppar
salt, peppar

Kikärtspannkakor

300g kikärtsmjöl
2 tsk salt
4 msk olivolja
8 dl vatten

Tillbehör:

2 dl kokt basmatiris
en liten sallad (tomat, gurka, rödlök och romansallad)
naturell yoghurt, creme fraiche eller iFraiche
hackade, saltade jordnötter
skivad grön chili

  • Hacka gul lök och vitlök. Kärna ur paprikan och skär den till mindre bitar. Skär blomkålen till mindre träd.
  • Ha ner löken i en gryta och låt den mjukna i matfett. Ha ner vitlök, paprika och blomkål. Stek under omrörning några minuter, ha sedan ner linser, vatten och gul curry. Blanda allt, lägg på locket och låt det puttra i 15 minuter. Rör om då och då.
  • Rör i kokosmjölk och resten av kryddorna. Låt det puttra i ytterligare 5 minuter.
  • Blanda kikärtsmjöl med salt i en bunke. Ha ner olja och vatten och vispa ihop ordentligt. Låt bunken stå i rumstemperatur i 1 timme så att kikärtsmjölet löser upp sig och binder sig med vätskan.
  • Hetta upp en normalstor stekpanna och pensla botten med ett tunt lager olja. Slå i cirka 0,75 dl av smeten per pannkaka – de ska vara ganska tunna – och stek på medelvärme tills pannkakan fått fin färg på båda sidor. Stek inte för länge så de blir torra – då går de inte att rulla utan att de spricker.
  • Fördela ut alla tillbehör i kikärtspannkakorna (som inte behöver serveras varma utan på samma vis som tortillabröd) och rulla ihop.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.