Daal med blomkål och röda linser

Enkel mat till vardag och helg

Daal är en god indisk maträtt som görs med curry och röda linser. Precis så gör jag också min. Denna daal med blomkål och röda linser serverar jag med kokt basmatiris, naturell yoghurt, en enkel sallad, jordnötter, mango chutney, grön chili och tortilla- eller nanbröd. Jag tycker verkligen att det är tillbehören som gör det hela när man äter en curry. Med en massa goda tillbehör blir det också en god fredagsrätt som passar fint att mumsa på framför tv:n. Vem har sagt att fredagsmyset bara måste bestå av tacos?

Denna daal är helt vegansk och vegetarisk eftersom den endast gör med grönsaker, baljväxter och kokosmjölk. Steker gör man i olja. Det enda tillbehöret som är lakto-vegetariskt är yoghurten, men den kan ma byta mot en vegetabilisk fraiche. Skippar du brödet till blir det helt glutenfritt.

Vegetarisk daal med goda tillbehör

En daal går relativt fort att göra. Linser är ju inget man behöver blötlägga, samtidigt som blomkål och paprika mjuknar på bara cirka 10 minuter. Vill man att dalen ska stå och puttra länge är det inga problem. Linserna kokar då förstås ner mer, och i så fall kan man vänta med att ha i blomkål och paprika till på slutet så att texturen behålls och allt inte blir till en gegga.

Riset i sin tur brukar jag koka med ungefär samma mängd vätska som riset, eller en deciliter extra. Koktiden är ofta väl tilltagen på många rissorter, men om riset får knappt puttra under lock i 11 minuter blir det som bäst. Sönderkokt ris är verkligen inget kul. Mitt favoritris är det med hästen på som man kan köpa på både 5-kilos och 10-kilo. Hur bra som helst när man har plats för det och inte orkar åka och handla hela tiden.

» Här hittar du fler goda vegorätter

Daal med blomkål och röda linser

Daal med blomkål och röda linser

För: 8 personer

Daal:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 röd paprika
300g blomkål
3 dl röda linser
6 dl vatten
2 msk gul curry
2,5 dl kokosmjölk
0,5 tsk rökt paprikapulver
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk ancho chilipeppar
salt, peppar

Tillbehör:

2 dl kokt basmatiris
en liten sallad (tomat, gurka, rödlök och romansallad)
naturell yoghurt, creme fraiche eller iFraiche
hackade, saltade jordnötter
skivad grön chili
mango chutney
tortillabröd eller nanbröd

  • Hacka gul lök och vitlök. Kärna ur paprikan och skär den till mindre bitar. Skär blomkålen till mindre träd.
  • Ha ner löken i en gryta och låt den mjukna i matfett. Ha ner vitlök, paprika och blomkål. Stek under omrörning några minuter, ha sedan ner linser, vatten och gul curry. Blanda allt, lägg på locket och låt det puttra i 15 minuter. Rör om då och då.
  • Rör i kokosmjölk och resten av kryddorna. Låt det puttra i ytterligare 5 minuter. Servera med tillbehören

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.