Dadlar i julskinka

Lättlagad plockmat med julsmak

Här om veckan hade jag i uppdrag att göra enkel mat till glöggminglet som passar till rödvin. Den matchning jag gjorde till dessa dadlar i julskinka blev så himla bra att jag bara var tvungen att publicera det här även i min blogg. Sedan mer än ett år tillbaka arbetar jag som skribent för en vinsajt där jag gör recept och tipsar om vad man ska ha för vin till maten. Det är otroligt kul och väldigt lärorikt. Idag när jag kombinerar vin och mat inser jag också hur mycket jag har lärt mig och hur träffsäker man plötsligt börjar bli.

Aptitretare till glöggen

Nu till jul är det många som bjuder in till glöggmingel. Det är också många som undrar vad man ska matcha för mat till vinet och vice versa. Man orkar ju trots allt inte dricka glögg en hel kväll. Till salt, söt och fet mat vill man gärna ett vin som kan möta upp det hela utan att köras över. Man använder sig kanske också av typiska julkryddor som kan vara en aning knepiga att anpassa till vinet. Ett vin med för stram karaktär bör man undvika här och istället gå på mjukare viner med mer bärighet.

Vin till glöggmingel

I det här fallet fick vinet bli en amerikansk Zinfandel från Kalifornien. Detta vin bjudet på julkryddiga toner med inslag av nejlikor, torkad frukt björnbär. Till det passade det alldeles utmärkt med en kolasmakande dadel som rullas in i rökt skinka. Det här är ett tips som ni verkligen måste prova. Vill man variera det hela kan man också bre på ett lager färskost på skinkan innan de rullas kring dadeln. Vinet hittar du länk till under receptet.

Dadlar i julskinka

Cirka 20 stycken

Dadlar i julskinka

150g rökt julskinka
200g kärnfria, torkade dadlar
tandpetare

  • Skiva julskinkan och skär den till remsor lika breda som en dadel. Rulla skinka runt varje dadel och fäst med en tandpetare.
  • Hetta upp en stekpanna och ha ner dadlarna. Stek runt om så de får lite färg och blir varma. Servera dem direkt.

Rekommenderat vin till: Amazin’ Zinfandel (72534)


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.