Danskt rågbröd med surdeg

Smakrikt rågbröd utan jäst

Vad som definierar att ett rågbröd är danskt är ju en intressant fråga. Var jag än kollar så gör alla lite olika. En del har i filmjölk, andra surdeg och andra sirap. Jag bestämde mig för att göra ett danskt rågbröd med surdeg, grovt rågmjöl, solrosfrön och linfrön. Jag använder ingen jäst. Inte heller sirap eller filmjölk. Det hela blir ett saftig och smakrikt bröd som är härligt att servera till frukosten – eller varför inte att använda till smörrebröd?

Jag har bara bakat med surdeg varje vecka i knappt ett år, men det är extremt lärorikt att hela tiden testa sig fram och prova olika tekniker. En av de senaste sakerna jag märkt är att surdegen behöver mer värme på vintern. På sommaren går det fort att både bubbla igång den och jäsa bröden, men på vintern behöver surdegsgrunden stå framme lite längre för att inte bilda för mycket ättikssyra. Då blir bröden platta och jäser inte lika bra. Det kommer en post om det framöver där jag går in mer i detalj på hur man får fluffigare bröd. Någon frågade om inte min nästa kokbok ska bli en bok om bröd, men riktigt där känner jag inte att jag är än. Min första kokbok; Grytor – Lättlagat till vardag och helg kan man köpa här. Min nästa kokbok som kommer hösten 2021 kommer att handla om allt i ett-mat. Med andra ord får den som väntar på en brödbok vänta ;)

Bröd som bakas i form

Danskt rågbröd med surdegDessa rågröd jäser och bakar jag som omväxling i formar. Jag använder såna man bakar sockerkaka eller vanligt bröd i, varav den ena var lite kortare än den andra. Dessa fyndade jag i en second hand-butik för en tia styck. Perfekt med återbruk. Av de två limporna brukar jag frysa det ena direkt så man kan plocka fram fräscht bröd när det behövs. Jag väger alltid mitt mjöl eftersom ett decilitermått inte är att lita på. Beroende på färskheten på mjölet kan det väga olika. Det kan också vara klurigt att se hur mycket man hällt upp. Det ger olika resultat.

En lathund är att 1 dl vetemjöl väger 60 gram. 1 dl vatten väger 100 gram. Många sajter hävdar att grovt rågmjöl väger 55 gram per deciliter, men sorten jag använde (grovmalet rågmjöl från Kungsörnen) vägde 60 gram per deciliter – i båda måtten jag testade med. Alltså som vanligt vetemjöl. 1 deciliter surdegsgrund väger cirka 100g.

Väg alltid ingredienserna när du bakar

Jag väger alltid alla ingredienser direkt i bunken till hushållsassistenten – och det är värt att nämnas också att jag alltid bakar med en hushållsassistent (från Ankarsrum). Genom att väga dem ställer jag bunken på vågen och nollställer den så att den vägt in vikten av bunken. Efter varje ingrediens jag hällt i nollställer jag den så att jag slipper räkna bort den. Allt utom saltet ska i, sedan är det bara att ställa bunken i assistenten och köra igång. Så smidigt och man slipper en massa klass och disk.

Så matar jag min surdeg

När det är kallt ute, exempelvis under vinterhalvåret, tar jag fram surdegsgrunden på kvällen innan jag ska baka. I med 80–100 gram mjöl och vatten, sedan får den stå med locket på, framme i rumstemperatur till morgonen efter då jag sätter igång att baka. Alltså krävs det helt enkelt lite mer framförhållning när man ska bara med surdeg – med det är ju så kul och blir så himla mycket godare när brödet inte smakar jäst!

» Här hittar du fler recept på bröd som bakas med surdeg

Danskt rågbröd med surdeg

Danskt rågbröd med surdeg

2 limpor

540g grovt rågmjöl
390g vetemjöl
230g surdegsgrund av vete (eller råg)
650g ljummet vatten
100g solrosfrön
30g linfrön
15g flingsalt

  • Ha ner rågmjöl, vetemjöl, surdegsgrund och vatten i bunken till en hushållsassistent. Blanda allt hastigt. Täck bunken och låt den stå i 1 timme.
  • Rosta solrosfröna i en torr panna så de får lite färg. Låt svalna.
  • Ha ner solrosfrön och linfrön i bunken till hushållsassistenten. Kör assistenten i 12 minuter. Ha ner saltet och kör ytterligare 4 minuter. Täck bunken och låt den vila i 10–12 timmar. Degen ska vara lös och klistrig.
  • Olja två avlånga formar och ha ner degsmeten. Täck formarna med en handduk och låt jäsa under natten (cirka 6–8 timmar beroende på innetemperatur).
  • Värm ugnen till 200°C (morgonen efter). Ställ in formarna och grädda bröden i 40–45 minuter tills de kommit upp i en innertemperatur på 97–98°C.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.