Julgryta med julskinka, grönkål, jordärtskocka och aprikoser

God och värmande julgryta till december

Vem säger att man bara kan äta julskinka till jul? Jag brukar ofta smygstarta redan i början av december med julens goda smaker i andra anrättningar än den klassiska julmaten. Det kan vara smaker som grönkål, brysselkål, julskinka, saffran, nötter och torkad frukt. En julskinka kommer ofta med hem från butiken så man kan äta goda skinkmackor, göra glöggsnittar och annan julinspirerad mat veckorna innan jul.

Boken från Landleys kök: Grytor – lättlagat till vardag och helg insidaEfter jul brukar jag dessutom passa på att köpa billig julskinka när butikerna säljer ut alla de julingredienser de vill bli av med. När allt kommer till kritan är julskinka en god och prisvärd ingrediens att ha i grytan som passar lika bra som vilket annat fläskkött som helst. Det enda man behöver ha i åtanke är att julskinkan är rimmad vilket gör att den är lite saltare än annat griskött som säljs rått. Oftast köper jag en stor skinka som jag både skivar, tärnar och strimlar och lägger i olika påsar. Sedan lägger jag in dem i frysen för att kunna plocka fram till grytor, soppor och gratänger. Smidigt och ekonomiskt. Griskött sägs hålla i 6 månader i frysen, men jag tycker att det klarar sig längre. Det är bara att krydda ordentligt så försvinner eventuell fryssmak.

Lättlagat till vardag och helg

Denna julgryta med julskinka, grönkål, jordärtskocka och aprikoser är en riktig decembergryta som bjuder på några av julens ingredienser. Jag tycker att den passar bra både att laga inan jul när man vill man ha något gott och enkelt. Självklart går den lika bra att laga av kassler eller vanlig skinka istället för julskinka.

Detta recept kommer från min första kokbok Grytor – lättlagat till vardag och helg. Här bjuds man på 50 goda recept på grytor och tillbehör som passar till. Gryta är värmande och god mat som är perfekt att laga under hösten och vintern. Det är också smidig mat som man kan göra mycket på en gång till både middag, lunchlåda och middagsrester dagen efter. Servera denna gryta med kokt potatis eller ris.

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Julgryta med julskinka, grönkål, jordärtskocka och aprikoser

Julgryta med julskinka, grönkål, jordärtskocka och aprikoser

För: 4–6 personer

1 stor gul lök
100g grönkål
smör
500g julskinka
500g jordärtskocka
2 morötter
100g torkade aprikoser
5 dl grädde
2 dl vitt vin
3 dl vatten
1,5 dl strimlad, inlagd paprika
salt, svartpeppar

  • Grovhacka löken och strimla grönkålen. Smält smör i en stekpanna och lägg i löken. Låt mjukna på medelvärme och lägg i grönkålen. Tillsätt en extra klick smör och stek tills grönkålen blivit glansig och mjuk. Lägg över i en gryta.
  • Tärna julskinkan. Hetta upp stekpannan riktigt varmt och bryn skinktärningarna i smör – ta lite i taget och lägg över i grytan.
  • Skala och tärna jordärtskockorna. Tvätta och skiva morötterna. Halvera aprikoserna. Lägg allt i grytan tillsammans med grädde, vin, vatten och strimlad, inlagd paprika. Salta och peppra. Låt grytan puttra under gläntat lock i 45 minuter.
  • Servera med kokt potatis eller ris. Hackad mandel är också gott att toppa med.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.