Dillgremolata

Enkelt tillbehör till maten

Det är intressant hur saker går i perioder. Ett tag hade jag exempelvis timjan i precis allt jag lagade. Samma gällde med oregano och persillade som också åkte ner i mycket av det jag lagade under en lång tid. På sistone har jag gått och körat ner mig i dill. Det här är verkligen en underskattad ört som kommit lite i skymundan hemma hos oss. Det kan också bero på att den är så klassisk – och lite tråkig.

Vad kan man laga med dill?

Dill kan vara lite knepigt att odla eftersom det är ganska känslig ört och behöver en hel del vatten. De senaste somrarna har min mamma odlat dill ute på landstället, och jag skojar inte när jag säger att den blivit enorm. De senaste somrarna har vi alltså fullkomligt badat i dill. Vi har det till allt – från frukost-keson till kvällsköttet.

Gremolata med dill

Denna goda dillgremolata är verkligen något att prova. En vanlig gremolata gör man med persilja, men just i denna tar man hälften färsk dill och blandar i. Det hela blir ett härligt och gott tillbehör som passar fint till såväl kött och kyckling, som klassikern fisk. Gör en stor omgång och förvara i en burk kylen (bör klara sig cirka en vecka). På så vis kan man ta fram när som helst och strössla över maten.

Vill man variera det hela kan man finhacka mandeln ordentligt och sedan blanda denna dillgremolata med creme fraiche och på så vis gjort en enkel sås. Prova exempelvis att servera denna dillgremolata till Torskrygg med ungsrostade grönsaker eller till Lammfilé med jordärtskockspuré.

» Fler goda tillbehör hittar du här

Dillgremolata

För: 4 personer

Dillgremolata

1 dl mandel
0,5 dl hackad, färsk dill
0,5 dl hackad, färsk persilja
3 vitlöksklyftor
1 citron
salt, peppar

1. Hacka mandeln och örter för sig. Ha ner i en skål.

2. Finhacka vitlöken och blanda ner. Riv i citronskal och blanda med salt och svartpeppar.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.