Krämig kyckling till middag
Denna sommar har dragonen växt så det knakat. Det har varit som en enda djungel, och för att inte låta allt förgås har jag med jämna mellanrum skördat under hela sommaren. Ibland har jag använt den direkt och ibland har jag fryst in den i zip-påsar. På så vis får man tillgång till härlig dragon året runt. Jag har även passat på att lägga in dragon i vinäger så vi har när det är dags att svänga ihop en bearnaisesås.
Men självklart passar dragon till mer än bara en bearnaise. Hittills har jag provat dragon till både köttfärs, fläskkött, fisk och kyckling – dte är liksom inget den inte passar till. Det gäller bara att anpassa smakerna. En riktigt trevlig smakkompis till dragon är citron. Även soltorkade tomater sitter fint. Dragon behöver helt enkelt lite syra.
Mat till vardag och helg
Denna underbart krämiga och goda dragonkyckling med gräddsås och ris är en lättlagad maträtt som inte kräver särskilt många ingredienser. Jag tycker faktiskt att den passar precis lika bra som vardagsmat som till festmat när man vill bjuda över vännerna.
Eftersom den kan göras i förväg och bara värmas på är den perfekt att ha i gömmorna. Den är också bara att dubbla så har du mat till många personer. För mig är det här en sån där typisk middagsrätt som jag gärna bjuder hela familjen på under söndagskvällen. Värmande och mättande med massor av god smak.
Enkelt och lättlagat
Jag gör den helst med färsk dragon (som man köper i kruka) eller fryst dragon, men har man inte tillgång till det kan man ta torkad dragon. Ett tips är då att blötlägga den i lite vatten eller olja så den piggnar till – en lite skvätt som den får suga i sig räcker. Självklart kan du byta mot basilika, timjan eller rosmarin om du inte gillar dragon. Bara fantasin sätter gränser, som det så uttjatat heter. Riktigt bra uttryck tycker jag :) Hur som helst är denna dragonkyckling i gräddsås med vitlök, citron och soltorkade tomater riktigt smarrig!
» Här hittar du fler goda kycklingrecept
Dragonkyckling med gräddsås och ris
Dragonkyckling:
900g kycklingfilé eller kycklingbröstfilé
1/2 gul lök
3 vitlöksklyftor
1/2 citron
0,5 dl hackad, färsk dragon (eller 2-3 msk torkad dragon)
1/2 röd chilifrukt
5 bitar soltorkade tomater i olja
10 cm purjolök
3-4 dl vispgrädde
Tillbehör:
4 dl jasminris
sallad, tomat, gurka
- Skär varje kycklingfilé till mellanstora bitar, cirka 5-6 bitar per filé. Hetta upp smör i en stekpanna och ha ner kycklingen. Stek så den får yta runt om. Stekt hellre kycklingen i omgångar än allt på en gång om det inte får plats.
- Hacka gul lök och grovhacka vitlök och ha ner i pannan med kycklingen. Låt löken mjukna och pressa sedan över saften från en halv citron.
- Strö över hackad, färsk dragon och chili samt strimlade soltorkade tomater. Häll gärna också i en matsked av oljan som de soltorkade tomaterna ligger i – då blir det god smak. Strimla purjolöken och ha i och låt allt puttra några minuter. Slå sedan på grädden och låt puttra ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt ris samt en enkel sallad.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Helt underbar rätt. Svärsonen togom 3 gånger. Till och med 3 åringen åt med god aptit. Så denna rätt blir vår favorit rätt hos mormor.
har lagat dem nu men tycker den inte ser lika krämig ut som på receptet fast ja haft i nästan 4 dl grädde och så är den mer gul i färgen på just receptet,har gjort allt rätt.
Hej Sandra.
Är den inte tillräckligt krämig kan du låta den koka ner mer, alltså låta det puttra lite längre, eller koka lite hårdare. Det är det som gör att grädde tjocknar.
Mvh
Madeleine
Fantastiskt god!
det gick var verkligen jättegott
Gott troligen. Mums
Kan rekommendera att, tillsammans med dragonen, nyttja den där burken med franska örter!
Utmärkt! Den har stått där i ett par år nu.
tänkte bara höra om den här maten är den bra för dom som vill gå ner i vikt