Dragonlax med linssallad och citronsås

Härlig sommarmat med lax

Jag tänker ofta på det att svenskar är ett folk som pratar mer om vädret än några andra folkslag. Kanske beror det också på att vi har såna skiftningar i vårt klimat – från iskalla vintrar med några ynka timmar ljus, till soliga somrar med långa dagar. Har man inget att prata om så pratar man om vädret… Det är ju en klassiker inför ett möte att någon säger ”Oj vad det regnade på vägen hit” eller ”är det inte härligt att solen skiner?”.

Madeleine Landley grillarHar du tänkt på hur beroende vi är av vädret och hur påverkade vi här uppe i Norden blir av det. Vädret påverkar naturligtvis grödor, för utan värme och sol emellanåt blir det inget. Vädret påverkar också i stor utsträckning vad vi äter. När solen är framme vill vi grilla medan vi en kall och mulen dag vill ha något värmande som en gryta eller en soppa. Alla är kanske inte så, men jag är det absolut. Vad jag väljer att äta påverkar i stort sett helt och hållet av vädret.

Vädret har varit lite hit och dit de senaste veckorna. Det verkar helt enkelt ha haft lite svårt att bestämma sig. Endera dagen satt jag på terassen iförd short och linne och drack champagne. Dagen efter vaknade vi till en decimeter snö som utemöblerna vad väl gömda under…

Denna dragonlax med linssallad och citronsås passar att äta utomhus en solig dag. Laxen kan man antingen steka eller grilla. Har man en gasolgrill med brännare vid sidan av kan man så klart steka laxen ute på grillen. Det är på min lista att skaffa en sån.

Puylinser

Hur kokar man linser?

Till laxen serverar jag denna underbara linssallad med solrosfrön, röd lök, kikärtor och soltorkade tomater. Linserna jag använder heter puylinser – de uttalas typ poii. Dessa är grön- och blåspräckliga i skalet och fasta och fina i köttet. De kokar inte sönder som de vanliga röda, gröna och gula linserna gör och är därför perfekta till en sallad.

Tänk på att linser alltid ska sjuda, och i mycket vatten. De ska alltså kunna röra sig fritt i kastrullen utan att ligga packade. Jag brukar mäta upp linserna, ta en stor kastrull och fylla den med mycket vatten. Tar du tre gånger så mycket vatten som linser bör det vara lugnt. Vattnet ska också bara småputtra – knappt bubbla alls.

Superenkel och snabblagad sås

När linserna lagas på detta vis blir de fina och fasta utan att koka sönder. Det är lite som att tillaga en riktigt grovtrådig köttbit – den behöver tid och låg temp och sedan blir den hur fin som helst. Linser behöver också en del salt för att smaken ska komma fram, så snåla inte. Efter koktiden, eller ska vi kanske säga sjud-tiden?, brukar jag plocka upp en liten lins med en sked och känna om den är klar. De ska inte vara hårda men heller inte för lösa. De ska vara fasta och lite al dente.

Dragonlax med linssallad och citronsåsTill det hela serverar jag också en superenkel sås. Jag älskar enkla såser! Oftast är såsen det sista jag kommer på att jag glömt till maten. Då är det perfekt att ha en burk creme fraiche i kylen (vilket jag alltid har) som man rör ihop med någon god smaksättare. Denna gång fick det blir en enkel sås där creme fraiche blandas med saften från en halv citron, salt och peppar. Citron är ju som bekant en välbeprövad smakkompis till fisk. Men det passar också bra till linserna.

Jag tycker att denna rätt är perfekt precis som den är, men saknar man något kan man alltid komplettera med någon kolhydrat så som potatis eller ris. Man kan också blanda linssalladen med couscous eller quinoa om man vill dryga ut den ytterligare. Denna rätt är ju nämligen perfekt att laga till många och bjuda på. Välj gärna en Sauvignon Blanc om du vill dricka vin till. Här passar citrustonerna och vinets fräschör perfekt till smakerna i maten.

» Här hittar du fler goda laxrecept

Dragonlax med linssallad och citronsås

Dragonlax med linssallad och citronsås

För: 4 personer

Citronsås:

3 dl creme fraiche
1/2 citron (saft)
salt, peppar

Linssallad:

3 dl puylinser
1 dl solrosfrön
1 röd lök
1 tetra kokta kikärtor (á 400g)
6 bitar soltorkade tomater i olja
2 msk kallpressad olivolja
salt, peppar
några blad färsk oregano

Dragonlax:

4 styckfrysta laxfiléer
3 msk hackad, färsk dragon
olja
salt, peppar

  • Rör ihop creme fraiche saften från en halv citron. Smaka av med salt och peppar, efter behag. Ställ såsen svalt.
  • Koka upp saltat vatten och ha ner linserna. Låt dem sjuda i cirka 20 minuter. Rosta solrosfröna i en passa med en liten klick smör tills de fått fin färg. Hacka rödlöken och skölj kikärtorna. Strimla de soltorkade tomaterna. Blanda allt i en skål med olja. Smaka av med salt och peppar. Blanda gärna i några blad färsk oregano.
  • Hacka dragonen och blanda med olja – spara lite av dragonen till att strössla över laxen. Tina laxen om den är fryst. Lägg ner laxen i en stekpanna med skinnsidan uppåt – om den har skinn. Lägg annars den fulaste sidan uppåt (den vill du nämligen ha nedåt när laxen är färdiglagad). Skeda på av dragonoljan och salta och peppra. Vänd laxen efter en minut och stek den klart på medelvärme. Skeda över mer av dragonoljan under stekningen och strössla över den sista färska dragonen när du har vänt laxen. Salta och peppra. Laxen går utmärkt att grilla. Använd förslagsvis ett grillnät.

Dragonlax med linssallad och citronsås

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.