Dumplings med fläskfärs och svamp samt ris, kål och dipsås

Vad ska man tänka på när man gör dumplings?

Alltså dumplings. Det är något jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om, men jag tror måste hejda mig lite och pilla ut de viktigaste små russinen ur berättelsekakan. Först och främst. Dumplings är mat som passar att laga ihop. Det är framför allt bra att vara två när man ska veva igenom dumplingsdegen i pastamaskinen. Då är det smidigt om den ena vevar och primärt fångar upp det som kommer ut, medan den andra matar in degen och sedan tar emot.

Är man fler kan också en göra degen medan den andra gör fyllningen. Sist lagade vi dumplings med mina föräldrar och det var ett trevligt pyssel i köket där alla kunde hjälpas åt. Ja, alltså jag, min sambo och min pappa hjälptes åt och laga medan min mamma var hantlangare och sippade vin. Det är ju ett trevligt upplägg det med.

Det andra jag kan nämna om dumplings är det inte är särskilt svårt att göra. Dumplingsdegen är hur enkel som helst att göra och består av vatten och mjöl. Många använder bara dessa två ingredienser, men jag med fler har även salt i degen. Annars tycker jag den smakar tråkigt.

Med en pastamaskin går det enklare

Ett intressant fenomen är att vi alltid får olika antar dumplings varje gång, även om jag använder exakt samma mängd mjöl och vatten till degen. Oftast diffar det på några få dumplings, men det beror också på hur tunt man kavlar degen och hur stora rundlar man stansar ut till dumplingsarna. Jag upptäckte också den största öppningen på falsen i pastamaskinen mina föräldrar har ligger på 1, medan den största på min pastamaskin ligger på 0. Alltså kavlade vi degen tjockare hos mina föräldrar eftersom vi alltid 0–4 på vår maskin också det bara blev steg 3 (1–4) på deras. Hur som helst är det inget att oroa sig för. Blir det något över av degen är det bara att spara den i kylen i lite folie och använda nästa helg.

Är det fusk med ett dumplingskit?

En av de första sakerna jag gjorde när jag skulle förkovra mig i dumplingmakeriets härliga värld var att köpa ett dumplingskit. Vissa tycker säkert att det är fusk eller går alldeles utmärkt utan, men alla är inte proffs. Jag tänkte att det kunde vara enklast att börja så, samtidigt som jag kände för att skaffa något nytt till köket. Dessutom behövde jag några utskickare att ha på landet, och det ingick i dumplingskitet jag köpte. Detta dumplingskit funkar också att använda till hemgjord pasta, så jag beställde hem ett. Receptet nedan utgår ifrån att du har en pastamaskin, en utstickare och en dumplingsform. Har man inte en pastamaskin att kavla i kan man kavla för hand. Rundlarna kan man skära för hand med en kniv och en skål och sedan klämma ihop för hand. Det kräver bara lite mer fingertoppskänsla.

Det sista tipset jag kan ge, om man inte redan är en rutinerad dumplingsmakare, det är att börja i god tid. För det tar sitt lilla tag. Särskilt om man också vill lägga lite krut på tillagade tillbehör vid sidan av. Dessa dumplings fylls med fläskfärs och ris. Sedan tillagas de i en stekpanna. Man behöver alltså inte en särskild bambukorg för att ånga dem eller så. Det hela serverar jag med ris, stekt kål, en sojasås och srirachamajonnäs. Vi toppar också med lite extra hackad chili för den som gillar hetta. Och det gör ju vi.

» Här hittar du fler recept på mat man kan laga tillsammans

Dumplings med fläskfärs och svamp samt ris, kål och dipsås

Dumplings med fläskfärs och svamp samt ris, kål och dipsås

För: 4 personer

Srirachamajjo:

2 msk srirachasås
1 dl majonnäs

Dumplingsdeg:

300g vetemjöl
1 tsk salt
180–200g hett vatten

Fylling:

1 hackad gul lök
125g champinjoner eller trattkantareller (gärna 50/50)
2 cm citrongräs
3 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
1,5 msk riven ingefära (löst packad)
salt, svartpeppar
250g fläskfärs

Dipsås:

2 msk kinesisk soja
4 msk vatten
2 msk mörk sirap
2 msk sesamolja
1 msk sesamfrön, skalade

Tillbehör:

400g vitkål/spetskål
olivolja att steka i
salt
1,5 msk äppelcidervinäger
5 dl jasminris
2 gröna chilifruktet

  • Srirachamajjo: Rör ihop srirachasås med majonnäs och ställ svalt.
  • Dumplingsdeg: Rör ihop mjöl, salt och vatten. Knåda degen smidig och låt den vila framme i skålen i 30 minuter, gärna under lite plastfolie.
  • Dumplingsfyllning: Hacka löken och svampen smått. Finhacka citrongräs, vitlök och chili. Riv ingefäran. Värm matfett i en stekpanna och lägg i lök och svamp. stek tills den börjar mjukna och lägg sedan i fläskfärsen. Stek tills den börjar bli klar. Rör i citrongräs, vitlök, chili och ingefära och stek ytterligare 1 minut. Dra över salt och svartpeppar. Ställ pannan åt sidan.
  • Dumplingsdeg: Dela dumplingsdegen i fyra och kör varje degklump två gånger genom största öppningen (0) i en pastamaskin. Lägg degremsorna på mjölat bord under tiden du inte använder den. Minska storleken på valsarna ett hack till 1 och kör igenom degremsorna två gånger. Upprepa proceduren ner till storlek 4. Halvera degarna på längden om de börjar bli för långa och låt dem vänta på mjölad bänk.
  • Dipsås: Rör ihop alla ingredienserna till dipsåsen. Smaka av och häll i mer soja om du vill ha en saltare dipsås. Fördela ut dipsåsen i fyra små skålar.
  • Vitkål: Strimla vitkålen. Värm olja i en stekpanna och lägg i kålen. Stek på medelvärme tills kålen börjar mjukna. Salta ett varv och slå på vinägern. Låt vinägern fräsa bort och ställ sedan pannan åt sidan. Tillaga jasminriset enligt anvisningen på förpackningen. Finhacka chilin.
  • Dumplings: Stansa ut degrundlar med en utstickare på 9,5 cm. Lägg över en degrundel i taget i en dumplingsform på 8,5 cm (se till att degen är lite mjölig på undersidan så den inte fastnar i formen). Klicka på cirka lite av röran med en vanlig tested. Vik ihop dumplingsformen och kläm till. Lägg över dumplingen på mjölad bänk och upprepa proceduren. Knåda ihop överbliven deg och upprepa tills allt gått åt. Värm olja i en stekpanna och lägg i 10–15 dumplings åt gången. Stek på medelvärme tills de fin yta. Slå på 0,75 dl vatten, lägg på ett lock och låt dem småputtra i 5–6 minuter. Ta av locket och stek ytterligare 2–3 minuter tills det torkat upp. Upprepa tills alla dumplings är tillagade.
  • Servering: Lägg upp ris och kål på fyra tallrikar. Ställ dit en dipskål, lägg upp dumplings och toppa med srirachasås och hackad chili.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.