Enkel falukorvspanna med ajvar och wokgrönsaker

Lättlagad middag med falukorv

Hur enkelt och gott är det inte med falukorv? Falukorv, som ofta går att hitta till riktigt bra pris i butik, går att använda på alla möjliga vis i grytor, gratänger och pastasåser. Den passar också i en enkel falukorvspanna med ajvar och wokgrönsaker.

Denna falukorvsgryta är nästan löjligt enkel. Den kräver väldigt få ingredienser och går fort att laga. Jag älskar den här typen av mat i veckorna eftersom man inte alltid har tid att stå och greja i köket. Då är den perfekt att svänga ihop som vardagsmiddag. I korv stroganoff använder man tomatpuré, men jag använder istället ajvar i denna för att ge den en annorlunda smak. Det blir hur gott som helst.

Laga mat till fler

Denna middagsrätt räcker till fyra personer, men vill man göra en större omgång till både luncher och middag tar man hela falukorven (de stora är ju på 800 gram) och en stor påse wokgrönsaker på 800 gram. Dubbla då också mängden av de övriga ingredienserna. På så vis minskar man antalet tillagningar i veckan och kan plocka fram färdig middag ur kylen eller frysen när andan faller på. Det är smidigt.

» Här hittar du fler goda recept med falukorv

Enkel falukorvspanna med ajvar och wokgrönsaker

Enkel falukorvspanna med ajvar och wokgrönsaker

För: 4 personer

500g wokgrönsaker (classic)
400g falukorv
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
olja att steka i
1 tsk grillkrydda
salt, svartpeppar
1,5–2 dl ajvar
2,5 dl crème fraiche

Tillbehör:

ris

  • Tina wokgrönsakerna. Skiva falukorven och kvarta skivorna. Hacka löken och finhacka vitlöken.
  • Värm en skvätt olja i en traktörpanna eller en stekpanna med höga kanter. Lägg i korven och stek den på lite över medelvärme tills den fått yta. Pudra över grillkrydda.
  • Dra ner temperaturen till medelvärme och lägg i lök och vitlök. Stek tills löken mjuknat.
  • Lägg i wokgrönsakerna och stek ytterligare några minuter.
  • Salta och peppra. Rör i ajvar och crème fraiche. Låt allt puttra ihop i en minut. Servera med kokt ris.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.