Enkel hemmagjord starkvinsglögg med konjak

Vilket vin ska man välja till glögg?

Har du tänkt på att det är ganska dyrt att köpa färdig glögg? Att göra egen, hemmagjord glögg är faktiskt heller inte det minsta svårt. Allt man behöver är glöggkryddor och ett rött vin. Jag använder oftast vin på bag in box till hemmagjord glögg. Det blir mer prisvärt eftersom man kanske vill göra lite mer. Dessutom försvinner det beryktade svavlet från boxen när vinet hamnar i kastrullen för att kokas upp. Välj gärna ett mjukt och bärigt rödvin utan för mycket tanniner. Ta hjälp av systembolagets smakklockor för att få koll på detta.

Egen glögg med konjak

Enkel hemmagjord starkvinsglögg med konjak är en av mina favoriter att göra runt jul – framför allt när det ska bjudas in till glöggmingel och julmys. Konjaken jag använder heter De Luze VS, men självklart kan man använda vilken sort man vill. Alla kanske inte har en stor kryddarsenal hemma, så kryddorna i receptet nedan kan bytas mot en påse glöggkryddor.

Servera din hemmagjorda starkvinsglögg till goda glöggsnittar eller mumsiga julkakor så som drömmar, hemmagjorda pepparkakor och lussekatter.

» Här hittar du fler enkla recept på hemmagjord glögg

Goda recept på aptitretare till glöggminglet:

Minipizzor med grönkål, feta och rostade mandlarJulig majssoppa med apelsin, nejlika och grönkålschipsJanssonröstiDadlar i julskinka

Enkel hemmagjord starkvinsglögg med konjak

1 liter

Enkel hemmagjord starkvinsglögg med konjak

2 kanelstänger
1 pomeransskal
10 nejlikor
3 stjärnanis
1 tsk hela kardemummakärnor
1 dl strösocker
1,5 dl vatten
1 liter rödvin
1 dl cognac

1. Ha ner alla kryddor tillsammans med socker och vatten i en kastrull. Låt det koka upp under lock och sedan sjuda på svag värme i cirka 20 minuter. Ta bort kastrullen från plattan och låt det svalna.

2. Sila av kryddorna från sockerlagen och blanda med rödvin och konjak. Värm glöggen och servera tillsammans med mandel och russin. Kom ihåg at alkoholen försvinner när glöggen kokar, så låt den bara sjuda när du värmer upp den.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.