Korvsoppa

Lättlagat och gott

Letar du efter ett recept på enkel vardagsmat? Kanske ett recept på soppa? Vilken tur, för här om dagen svängde jag ihop en enkel soppa med korv. Den senaste tiden har jag försökt att passa på att tömma frysen. Jag är proffs på att fylla frysen och sedan glömma att använda det. När det senare är dags för avfrostning (ja, vi har en gammal frys) upptäcker jag massor av saker som tyvärr är för gamla.

Soppa med korv

Jag brukar alltid försöka att tillaga sånt som blivit för gammalt. Men ibland smakar det så illa att det inte går. När allt kommer till kritan är det ändå mycket som håller längre i frysen än vad man tror, så de gamla reglerna om att en viss typ av kött eller fisk skulle hålla en bestämd tid är helt uppåt väggarna dumma. Det slösas alldeles för mycket nu för tiden!

Vardagsmat till hela veckan

Till den här enkla soppan hade jag i rotsaker och kål ifrån kylen. Det hela blandades med korv ifrån frysen – falukorv och kryddig korv. Soppan räckte till många middagar. Den kunde sedan lätt kompletteras andra dagen med lite creme fraiche. Den var också god att piffa upp med lite nya kryddor tredje dagen och en bit bröd. Vilka kryddor? Ja, det beror lite på vad man gillar. Både curry, saffran och dill är trevligt. Man kan också ha i vitlök och bitar av äpple om man så vill. Det är bara att experimentera.

Enkel korvsoppa

För: 8 personer

Korvsoppa

1 vitlöksklyfta
2 gula lökar
200g vitkål
1 broccolihuvud (250g)
3 morötter
3 stjäklar blekselleri
250g pumpa
1,5 liter vatten
1 tsk rökt paprikapulver
salt, peppar, oregano
400g falukorv
100g kryddig korv, exempelvis salsiccia med citron och timjan
400g kikärtor

1. Hacka gul lök, vitlök och vitkål. Hetta upp en panna med smör och stek lök och kål mjuk. Ös över i en gryta eller kastrull.

2. Hacka broccoli, morötter och pumpa till mindre bitar. Ha ner i gryta och slå på vatten. krydda ch låt det sedan puttra under lock cirka 20 minuter.

3. Tärna falukorven och stek den. Ös över i grytan. Stek salsiccian hel och tärna sedan upp. Ha ner i grytan. Blanda ner kikärtor och låt puttra ytterligare 5 minuter. Servera soppan som den är eller med en klick creme fraiche.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.