Enkel köttfärsgratäng med pumpa

Enkel vardagsmat som lagas i ugn

Gott och enkelt har nästan alltid stått på menyn här i Landleys kök. En gång i tiden när jag började blogga var recepten mer inriktade på att vara goda… och kanske inte alltid så enkla. I alla fall inte så enkla som de kunde vara. Idag när recepten tas fram har jag ofta i åtanke att folk både har begränsat mer tid och energi. Därför vill jag att mina vardagsrecept även passar dem som inte gillar att stå i köket, men ändå måste.

Köttfärs och pumpa

Just det här receptet på enkel köttfärspanna med pumpa kom till när jag behövde rensa i kylen. Köttfärs och pumpa låg och skräpade, så det hela slutade som en god gratäng som är smidig att svänga ihop. Butternutpumpa hittar du året om i butik. Denna är avlång, ljust orange och formad som ett stort päron. Under hösten när pumpan är i sin vanliga säsong lagar jag ofta mat med vår vanliga halloweenpumpa. Men man kan som sagt ta vilken sort man vill och har tillgång till. Får man inte tag i pumpa kan man byta mot vanlig potatis eller sötpotatis.

Servera med ris eller sallad

Jag gillar mat som sköter sig själv i ugnen. Då behöver man bara hacka allt och ha ner i gratängformen. Vissa ingredienser blir förstås godare om man tillagar dem först, så som köttfärs och lök. Köttfärs behöver nämligen lite yta medan löken får en godare, mindre ettrig smak om den försteks. Servera enkel köttfärspanna med pumpa tillsammans med ris eller en sallad. Den går förstås också fint att äta precis som den är.

Det här är alltså inte en klassisk gratäng utan mer av en panna eller fräs som man lagar i ugnen. Vill man att den ska bli mer som en gratäng gör man en stanning av ägg och grädde och slår på innan den gräddas i ugnen. Lämpliga mått på stanning hittar du i detta recept.

» Här hittar du fler enkla vardagsrecept

Enkel köttfärspanna med pumpa

För: 4-6 personer

Enkel köttfärsgratäng med pumpa

2 stora gula lökar
3 vitlöksklyftor
500g blandfärs
3 dl gröna linser
150g fetaost
650g halloweenpumpa
1 röd chili
3 msk vit balsamico
2 dl vatten
0,5 dl olivolja
salt, peppar, koriander, spiskummin, oregano

Tillbehör:

4 portioner ris

1. Skala och hacka gul och vit lök. Stek tillsammans med köttfärs och kryddor (salt, peppar, koriander, spiskummin) i en stekpanna. Ös över i botten av en ugnsfast form.

2. Sjud linserna i minst dubbla mängden saltat vatten i 8 minuter. Slå av vattnet och fördela ut linserna på köttfärsen. Krydda ordentligt ovanpå med salt, peppar, koriander, spiskummin, oregano. Smula över fetaost.

3. Skala, kärna ur och hacka pumpan. Hacka chilifrukten. Fördela ut pumpa och chili ovanpå fetaosten. Ringla över vit balsamico, olja och vatten. Krydda ett varv med salt och peppar och ställ sedan in i 225°C i 40 minuter. Servera med ris.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.