Vad kan man laga med mangold?
Är du som jag och har massor av mangold kvar i odlingslanden? I så fall passar det bra att göra en enkel lasagne med mangold, lök och fetaost. Jag har ju tidigare berättat att jag odlar en massa grönsaker under sommaren, och mangold är en av dem. Först kom ingen mangold upp. Då sådde jag mer. Självklart skulle naturen jäklas lite så både den som först inte kom upp, och den nysådda, ville plötsligt vara med.
Alltså fick jag en hel massa mangold som jag nu har haft i både den ena och den andra maträtten. Eftersom november varit varm har jag fortfarande en massa mangold i landen. Men den är påklädd med fiberduk för säkerhets skull – både för en eventuell köldknäpp och för eventuella fyrbenta inkräktare som vill knapra i sig den.
Mangold passar utmärkt i lasagne
Denna lasagne är en av rätterna jag lagat med mangold, och trots att den inte innehåller särskilt många ingredienser blev den väldigt god. Jag gör nästan alltid vegetarisk lasagne. Det är sällan jag har kött i lasagnen, men till denna for ändå tanken genom mitt huvud. Det slutande trots allt med att jag skippade färsen jag funderat på att ha i, med det gjorde verkligen inget.
Jag brukar också alltid koka tomatsåsen med en massa grönsaker när jag gör lasagne. Denna gång gjorde jag tvärt om och lät tomatsåsen gå i okokt – precis som man gör på många pizzerior. Då rörde jag bara i kryddor och pressad vitlök direkt i tetran med krossade tomater. Det visade sig vara ett smart drag för lasagnen fick mycket mer fräschör och tomatsmak. Hädan efter ska jag nog sluta att koka de krossade tomaterna innan de åker ner i lasagnen.
Billigare middagsmat
Förutom tomatsås och mangold har jag i gul lök och fetaost. Mer än så behövs inte. Jag gör så klart också en vit sås och varvar sedan allt med lasagneplattor. Vill man hålla det enkelt och kanske laga lite billigare mat, då passar denna lasagne perfekt. Har du ingen mangold kan du byta mot grönkål, svartkål, rucola eller svinmålla.
» Här hittar du fler recept på billiga middagsrätter

Enkel lasagne med mangold, lök och fetaost
Fyllning:
275g mangold
1 stor gul lök
150g fetaost
Tomatsås:
500g krossade tomater
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad oregano
salt, svartpeppar
Bechamelsås:
50g smör
5 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 tsk lökpulver
salt, svartpeppar
Övrigt:
1/3 ask lasagneplattor
- Tvätta och strimla mangolden. Halvera löken, skär ett snitt rakt in i halvorna och skiva dem. Smält en stor klick smör i en stekpanna, lägg i löken och stek i 2–3 minuter. Lägg sedan i mangolden och stek tills allt mjuknat. Lägg i mer smör om det behövs. Salta och peppra.
- Pressa vitlöksklyftorna rakt ner i förpackningen med krossade tomater. Rör i smulad oregano, salt och peppar.
- Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Låt mjölet binda sig med smöret och vispa sedan i mjölk, lökpulver, salt och peppar. Rör om då och då och låt allt småputtra i några minuter.
- Skeda i hälften av det stekta i en gratängform på cirka 25×19 cm. Lägg på ett lager lasagneplattor. Häll på hälften av de krossade tomaterna och smula över halva fetaosten. Lägg på ett lager lasagneplattor, häll på hälften av bechamelsåsen och lägg sedan på ett lager lasagneplattor. Upprepa proceduren och avsluta med bechamelsås överst. Tillaga lasagnen i 200°C i 1 timme.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.