Enkel potatisgratäng i portionsformar med rosmarin och getost

Tillbehör till oxfilén

Varför krångla till det? Bjud på något gott och enkelt till festen – som en enkel potatisgratäng i portionsformar med rosmarin och getost. Detta recept är enkelt att hålla sig till och passar sedan perfekt att servera till kött, fisk och kyckling. Eller varför inte något vegetariskt? Till nyårsafton är det nästan obligatoriskt med oxfilé och potatisgratäng, så varför inte prova på en gång?

Potatisgratäng i portionsform

Tack vare att de små gratängerna serveras i småformar blir det ett trevligt och festligt inslag. Små ugnformar kan man hitta lite både här och där. Exempelvis säljer IKEA, Clas Ohlson eller Åhléns fina små formar som kan användas i ugn.

Mat som kan förberedas

Ska man ha gäster kan man göra gratängerna i förväg och sedan värma på dem när det är dags att äta. På så vid blir det smidigt, samtidigt som gratängerna bara blir ännu godare om de får stå till sig. Vill man göra receptet riktigt enkelt kan man använda creme fraiche som redan är smaksatt. Då behöver man inte ha i de extra ingredienserna i form av honung, rosmarin och getost. Här finns flera olika smaker att variera sig mellan.

» Fler festliga middagsrecept hittar du här

Enkel potatisgratäng i portionsformar med rosmarin och getost

För: 4 personer

Enkel potatisgratäng i portionsformar med rosmarin och getost

Små potatisgratänger:

600g potatis
1 gul lök
2 dl creme fraiche
100g getost
1 msk honung
2 msk hackad, färsk rosmarin
1 ägg
salt, peppar

1. Skala och skiva potatisarna (för att få ner dem i små format är ett tips att först halvera dem innan de skivas så de blir som halvmånar). Finhacka gul lök.

2. Blanda creme fraiche med smulad getost, honung, hackad, färsk rosmarin och ägg. Smöra fyra ugnsformar på cirka 10 centimeter i diameter och varva potatis, hackad lök och stanningen. Ställ in i ugnen i 225°C i cirka 35-40 minuter.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.