Enkel pasta med champinjoner, paprika och zucchini

Krämig och enkel pasta till middag

Ibland vill man bara ha något enkelt till middag. Då passar det perfekt med en pasta. Pasta måste verkligen vara en av de smidigaste sakerna man kan laga. Man kan ta vad man har hemma – grönsaker, kött eller både och. Sedan adderar man sås i form av krossade tomater, grädde eller crème fraiche och sedan är det klart.

Madeleine LandleyEn av de första rätterna jag började laga själv var en pasta med champinjoner, paprika och smaksatt crème fraiche. Det var på tiden då jag jobbade i en Vivo-butik och en kollega lagade den pastan till lunch i vårt fikarum. För den som är för ung för att minnas butikskedjan Vivo är det den som sedan blev Hemköp. Jag var i 16-årsåldern, och det var då jag fick upp ögonen för hur man på ett enkelt sätt kunde kombinera smaker och ingredienser. Hemma åt vi sällan annat än carbonara och köttfärssås.

Smidig vegetarisk vardagsmat

Detta recept på enkel pasta med champinjoner, paprika och zucchini är lite av en revival av det klassiska receptet jag lagade då. Denna görs med naturell crème fraiche och smaksätts med en dutt rökt paprikapulver och tomatpuré. Förutom champinjoner och paprika har jag också i gul lök och zucchini. Det hela blir en enkel och god pasta som passar att svänga ihop när man vill ha något lättlagat till middag.

Jag tar pastasorten fusilli till som är pastaskruvar, men det går precis bra med någon annan sort, exempelvis penne rigate, pastasnäckor eller pastafjärilar. Vill man ha något mer till kan man riva parmesanost och strö över vid servering. Om du tar en äggfri pasta, steker i smör och tar en vegetabilisk fraiche blir rätten helt vegetarisk och vegansk. Då får du dock skippa den föreslagna parmesanosten.

» Här hittar du fler recept på goda pastarätter

Enkel pasta med champinjoner, paprika och zucchini

Enkel pasta med champinjoner, paprika och zucchini

För: 4 personer

1 stor gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 mindre zucchini (ca 300g)
200g färska champinjoner
1 liten röd paprika
400g fusilli
salt, svartpeppar
0,5 krm rökt paprikapulver
1 msk tomatpuré
4 dl crème fraiche
3 dl kokvatten från pastan

  • Hacka löken och finhacka vitlöken. Skiva zucchinin och skär skivorna till kvartar. Gnugga champinjonerna rena, halvera och skiva dem. Kärna ur paprika och skir till bitar i samma storlek som svamp och zucchini.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen Slå av vattnet men spara 3 deciliter av kokvattnet.
  • Smält smör i en stekpanna och ha ner den gula löken. Låt den mjukna på medelvärme och ha sedan ner champinjonerna. När champinjonerna börjar mjukna, ha ner vitlöken. Blanda i zucchini och paprika och låt allt stekas mjukt. Salta och peppra, pudra över rökt paprikapulver och rör i tomatpurén.
  • Blanda ner crème fraiche låt den puttra ihop med grönsakerna. Späd med kokvatten från pastan och blanda ner fusillin i såsen. Servera med nymalen svartpeppar.
Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.