Enkel pasta med chili, tomater och röd caviar

Enkel röd pasta med rom

Ibland vill man bara ha något enkelt till middag. Som en enkel pasta med chili, tomater och röd caviar. Denna pasta svängde vi ihop när vi varken hade lust att tända grillen eller laga något avancerat. I kylen hade vi en burk med röd caviar som behövde användas och så blev denna rätt till.

Först steker man gul lök och vitlök. Sedan har man i chiliflakes, tomatpuré och vitt vin så får stekas ihop med löken. Vill man inte ha så het mat kan man skippa chiliflakesen. Vill man ha hetare tar man mer. Jag tyckte inte att en matsked blev hett alls, men jag är van vid hetta i maten.

Man kokar hur som helst pastan och blandar med den röda pastan. Sedan lägger man i blad av svinmålla och basilika, rör i ägg och grädde som får binda sig. Därefter är det bara att lägga upp och toppa med rommen, halverade babytomater och nymalen svartpeppar. Själva såsen är inte en rinnig, såsig sak utan lite torrare som en carbonara. Vill man ha den rinnigare är det bara att slå i mer grädde.

Vad är svinmålla?

Men nu undrar du kanske vad svinmålla är? Svinmålla är ett ogräs som smakar precis som spenat och faktiskt också liknar lite till utseendet. Denna är perfekt att ta vara på då den är helt gratis. Jag brukar några plantor av svinmålla stå kvar i odlingslanden för att sedan kunna plocka till pasta, sallader, gratänger och pajer. Smart och ekonomiskt. Har du inte tillgång till svinmålla går det lika bra att ta rucola eller babyspenat istället.

» Här hittar du fler goda pastarecept

Enkel pasta med chili, tomater och röd caviar

Enkel pasta med chili, tomater och röd caviar

För: 4 personer

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör + olja att steka i
1 msk chiliflakes
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
salt, svartpeppar

35g svinmålla eller rucola
15 blad basilika
2 ägg
2 dl grädde
0,5 dl olivolja
1 näve babytomater
180g röd caviar

400g bavette eller linguine

  • Hacka gul lök och vitlök. Värm smör och olja i en stekpanna och lägg i den gula löken. Låt den mjukna och lägg sedan i vitlöken. Rör i chiliflakes, tomatpuré och vitt vin. Rör ihop allt och låt det stekas på medelvärme 1–2 minuter. Salta och peppra.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Slå av vattnet och skrapa ner innehållet från stekpannan i pastan.
  • Plocka svinmålla-blad och basilika från kvisten. Strimla basilikan och grovhacka svinmållan. Vänd ner i kastrullen med pastan.
  • Rör i ägg, grädde och olivolja. Salta och peppra. Låt det puttra ihop i några minuter undre omrörning.
  • Lägg upp pastan i skålar. Klicka på caviar och lägg på halverade babytomater. Servera gärna med lite extra nymalen svartpeppar på toppen samt nygräddade vitlöksbröd.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.