Enkel pasta med kapris, nötter och zucchini

Enkel pasta till middag

Som i ett nafs slog temperaturen om. Från solgass och sån otrolig värme att man nästan måste sitta och kyla sig under ett parasoll blev det plötsligt höst i luften. Jag har beställt en riktigt fin höst, så jag hoppas att vädergudarna har lyssnat. Under tiden lagar vi lite annan mat istället för den där allra lättaste sommarmaten. Nu blir det istället lite enklare middagar, som en enkel pasta med kapris, nötter och zucchini.

Om man vill göra maträtten vegansk eller LCHF

Såsen i denna pasta skulle man kunna säga görs av smör och olja. Lite som i Italien där man kanske inte alltid har en sås, utan snarare bara ringlar olivolja på pastan. Jag som tycker att smör har en fantastisk smak smaksätter med både smör och olja. Sambon äter denna pasta med en klick créme fraiche till, men jag äter den bara med en extra liten skvätt olivolja till. Byter du smöret mot en vegetabilisk motsvarighet, exempelvis vegan block, blir rätter helt vegansk. Tar du en pastasort gjord på bönor eller linser blir detta en typisk LCHF-rätt tack vare fettet i ”såsen”.

Som i Italien

I övrigt innehåller denna pasta inte särskilt många ingredienser; gul lök, vilket nästan är obligatoriskt i det mesta man vill ha god smak på, zucchini, som jag nästintill friterar, vitlök och kapris. Som crunch har jag i solrosfrön och mandelflarn som får åka ner i smörblandningen. Dessa adderar en god knaprighet och mättar lite mer. För att få in lite hetta har jag i lite srirachasås, och för att få en riktigt god smak tar jag oljan som soltorkade tomater har legat i. Har man ingen sån tar man gammal hederlig kallpressad olivolja. Lite rivet citronskal för fräschör och syrlighet får avrunda det hela tillsammans med några blad färsk basilika.

» Här hittar du fler recept på goda pastarätter

Enkel pasta med kapris, nötter och zucchini

Enkel pasta med kapris, nötter och zucchini

För: 4 personer

1 gul lök
1 zucchini (á 300g)
1 vitlöksklyftor
1 dl kapris
1 dl solrosfrön
1 dl mandelflarn
50g smör
1 dl olja, ex oljan från soltorkade tomater eller olivolja
1 tsk srirachasås
salt, peppar
400g spagetti, ex capellini
1 citron
färsk basilika

  • Hacka löken och zucchinin. Stek löken i en klick smör i en stekpanna. När den börjat mjukna, ha i zucchinin. Salta och peppra och stek tills zucchinin fåt färg och mjuknat.
  • Smält smör i en kastrull och ha ner kaprisen. Låt dem puttra någon minut i smöret och ha sedan ner grovhackade solrosfrön, mandelflarn och oljan. Låt allt fräsa under omrörning tills mandelflarnen börjar få färg. Rör i srirachasåsen.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Slå av vattnet och ha ner alla de övriga ingredienserna i pastan. Salta och peppra, riv över citronskal och servera med färsk basilika.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.