Enkel rabarberpaj med vaniljsås

En enkel och god dessert

När vi ändå är inne på det här med rabarber – för nog sjuton är rabarbern på G i rabatten – tänkte jag bjuda på detta recept på enkel rabarberpaj med vaniljsås. Jag brukar oftast koka ner rabarbern när jag gör rabarberpaj och sedan hälla själva såsen i pajskalet, som i det här receptet på rabarberpaj med vit choklad och vaniljgrädde.

I det här receptet skivar jag bara rabarbern, precis som när man gör äppelpaj. Fixa ihop pajskalet och förgrädda det. Skiva rabarbern och blanda med majsstärkelse och socker. Ha ner rabarbern i pajskalet och grädda. Servera med vaniljsås eller vaniljglass. Hur gott och enkelt som helst!

Kan man äta rabarber om man har njurproblem?

Tänk på att det bara är stjälkarna på rabarbern man ska använda. Bladen innehåller nämligen höga halter oxalsyra som inte är så bra. Rabarberstjälken innehåller också oxalsyra, men inte alls like mycket. Av den orsaken ska man inte äta rabarber om man har njurproblem. Det fina är dock att mejerier – exempelvis gräddglass eller en vaniljsås som är gjord på grädde, gör att dessa personer kan äta rabarber. När matsmältningskanalen samtidigt utsätts för oxalsyra i kombination med kalciumjoner bildas nämligen kalciumoxalat i tarmen och försvinner ut med avföringen, utan att passera njurarna. Visst är det fiffigt? Det var faktiskt min farmor, som har njurproblem, som berättade detta när jag frågade om jag skulle laga någon annan paj till henne när vi skulle fira sambons födelsedag. ”Bara det finns vaniljsås till”, så hon då.

Den här pajen är verkligen enkel att svänga ihop, och orkar man inte göra pajdegen kan man så klart köpa färdig deg, eller låta någon annan göra den. Själv brukar jag ofta göra en dubbel omgång deg och förvara den andra halvan i kylen, eller frysen, om den ska hålla ännu längre. Då är det bara att ta fram och tina och svänga ihop en god paj lekande lätt. Mer än man tror går faktiskt att frysa.

» Här hittar du fler goda recept med rabarber

Enkel rabarberpaj med vaniljsås

Enkel rabarberpaj med vaniljsås

För: 8 personer

Pajdeg:

4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
150g smör
0,5 dl vatten

Fyllning:

4 stjälkar rabarber (ca 900g)
4 msk majsstärkelse
1 dl strösocker

Tillbehör:

vaniljsås eller vaniljglass

  • Blanda vetemjöl och bakpulver med vaniljsocker och strösocker. Knåda ihop med rumsvarmt smör och ha sedan i vattnet. Platta ut degen i en smörad pajform och ställ i kylen i 30 minuter. Nagga botten med en gaffel – var noga med att också nagga pajen runt om i vinkeln där botten går över till kant. Förgrädda i 200°C i 10 minuter.
  • Skiva rabarbern och blanda med majsstärkelse och socker. Ha ner rabarbern i pajskalet och grädda i 200°C på över- och undervärme i 30-40 minuter på 200°C. Täck pajen med ett lager aluminiumfolie efter halva tiden så inte skalet bränns. Servera med vaniljsås.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.