Enkel sallad med bönor och avocado

Kikärtor, kidney och sojabönor

Detta recept på enkel sallad med bönor och avocado har jag haft liggandes väldigt länge. Det är en klassiker vi brukade göra förr och servera till kött, fisk och kyckling – och så klart till annan vego. Idag använder jag avocado och sojabönor väldigt sällan jämfört med tidigare, bland annat av miljöskäl. Men, när de väl slinker in hemma hos oss är det en sån här sallad de kan hamna i.

Denna sallad är både krämig och god och har en riktig sommarkänsla över sig. Bönorna jag har i är gröna sojabönor, kidney och kikärtor. Morötter strimlar jag tunt på en mandolin, men man kan även skära dem tunt eller strimla med en potatisskalare. En julienneskärare går förstås också bra. En skvätt citronsaft på det hela, lite salt och peppar, och sedan är det klart. Någon olja behövs inte eftersom avokadon är så fet. Ett gott tips är även att blanda salladen med färsk koriander från kruka. Vill du tänka lite extra på miljön kan du byta avokadon mot kokta, mosade bondbönor och sojabönorna mot gröna ärtor.

» Här hittar du fler goda sallader att servera som tillbehör

Enkel sallad med bönor och avocado

Enkel sallad med bönor och avocado

För: 4 personer som tillbehör

2 avocado
2 morötter
150g frysta sojabönor
1 burk kikärtor
1 burk kidneybönor
2 tsk citronsaft
salt, svartpeppar

Tärna avocado och ha ner i en skål. Strimla morötterna på en mandolin eller julienneskärare och blanda med avocadon.

2. Skölj kikärtor och kidneybönor. Tina sojabönorna i varmt vatten. Blanda allt och smaka av med äppelbalsamico och kryddor.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.