Enkel sås med örter, citron och honung

Enkel, snabblagad sås med crème fraiche

Enkla snabblagade såser är något av det bästa jag vet. Jag orkar sällan hålla på och värma, mixa och joxa. Nej, det ska gå enkelt att svänga ihop en sås, för oftast är det i sista minuten jag kommer på att det behövs en sås. Är du likadan?

En enkel sås med örter, citron och honung är smidigt att svänga ihop. Örterna jag har i denna är färsk timjan, dragon, dill och libbsticka, men självklart kan man ta de örter man har tillgång till. På sommaren, när odlingarna frodas, brukar jag ta färska örter. Alla dessa passar dock precis lika bra att ta som torkade eller frysta.

Vilka örter ska man ta?

Alla dessa går att hitta i butik, utom möjligtvis libbsticka som jag fortfarande inte sett någonstans. Jag älskar libbsticka och gillar den lite selleri- och kanel-aktiga smaken sen bjuder på. Har man ingen libbsticka skippar man den, eller har i lite finhackad selleri.

Till hösten brukar jag skörda alla örter som är kvar och frysa in dem. Både dragon, dill och libbsticka är utmärkta att frysa. Timjan brukar jag torka. Dragon passar också att torka, eller att lägga in i vitvinsvinäger till en dragonvinäger. Jag gör ofta mina såser på crème fraiche eftersom det är så enkelt. Jag gillar också syrligheten i denna. Denna enkla sås gör jag alltså på crème fraiche, lite flytande honung och en skvätt färsk citronsaft. Det blir hur gott som helst. Servera till allt ifrån fågel och kött, till vegetariskt eller fisk.

» Här hittar du fler recept på goda såser

Enkel sås med örter, citron och honung

Enkel sås med örter, citron och honung

För: 4 personer

1 tsk hackad färsk timjan
1 tsk färsk dragon
1 tsk hackad färsk dill
0,5 tsk hackad färsk libbsticka
2 tsk flytande honung
1 msk färsk citronsaft
2 dl crème fraiche
salt

  • Hacka örterna och ha ner i en skål tillsammans med flytande honung och saft från färskpressad citron.
  • Rör ihop med crème fraiche och smaka av med salt. Blanda ordentligt och låt såsen vila i några minuter för att smakerna ska gå ihop. Ha i mer salt om den känns för söt.
  • Servera förslagsvis till kyckling med ris.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.